Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ιερά Μονή Σαρανταρίου Όρους ή Πειρασμού

Δυτικά της Ιεριχώ, πάνω σε ένα πετρώδες βουνό είναι χτισμένη η Ιερά Μονή του Σαρανταρίου Όρους, με έναν εντυπωσιακό τρόπο. Αποτελείται από μια κεντρική Εκκλησία, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό, το παρεκκλήσι-προσκύνημα, μια φυσική σπηλιά, ένα μακρόστενο διάδρομο με δωμάτια δεξιά και αριστερά. 
Ιερά Μονή Σαρανταρίου Όρους ή Πειρασμού
Εδώ, στο όρος αυτό υπάρχουν πολλά σπήλαια στα οποία ασκήτεψαν πολλοί αναχωρητές. Ένα όμως από τα σπήλαια που βρίσκεται στη δυτική γωνία του όρους και του οποιου η είσοδος διαφέρει από τα άλλα, λέγεται πως είναι το σημείο του Πειρασμού. Κατά την Παράδοση εδώ ο Χριστός κατέφυγε μετά την βάπτισή Του, νηστεύοντας και προσευχόμενος επί σαράντα ημέρες, εδώ οφείλεται και η ονομασία, και τέλος δέχτηκε τον πειρασμό, τον οποιο κατανίκησε με το Λόγο του Θεού. 
Ο στενόμακρος διάδρομος που βρίσκεται στην είσοδο της Ιεράς Μονής περικλείεται από τα δεξιά με πανύψηλους βράχους. Αριστερά υπάρχει σειρά από κελιά. Η οροφή της κεντρικής Εκκλησίας είναι βράχος ο οποίος υποβαστάζεται από δύο παραστάδες, οι οποίοι διαιρούν το Ναό σε δύο μέρη. Το ανοιχτό μέρος της στέγης από το βράχο της οροφής μέχρι το εικονοστάσι καλύπτεται με τρούλο, ο οποίος έχει οκτώ παράθυρα. Μέσα στον κυρίως Ναό, επί του δυτικού τοίχου του σπηλαίου, υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα. Το εικονοστάσι κοσμούν μεταξύ άλλων η εικόνα της Θεοτόκου ένθρονου, της Γοργοεπήκοου και δίπλα του Ευαγγελισμού. 
Στα δεξιά του κυρίως Ναού υπάρχει σκάλα με δεκατρία σκαλιά, η οποία οδηγεί στο μικρό παρεκκλήσιο του πειρασμού. Περιλαμβάνει το χώρο όπου ο Κύριος νήστευσε και επειράσθη από τον πονηρό. Μόλις ανέβει κανείς στα δεξιά και κάτω από την αγία Τράπεζα, υπάρχει ο ιερός λίθος στο οποίο σώζονται τα αποτυπώματα των γονάτων του Χριστού, που προσευχόταν στο Θεό Πατέρα Του κατά τον πειρασμό από τον πονηρό. Το ύψος του λίθου είναι πενήντα επτά εκατοστά. Στην αψίδα του ιερού αυτού χώρου υπάρχει εικόνα που παριστάνει τον Κύριο μεταξύ των αγγέλων. Το παρεκκλήσιο επιστεγάζεται με μικρό τρούλο, ο οποίος έχει τέσσερα παράθυρα. Τα τρία είναι ανοικτά και το τέταρτο κλειστό, διότι ανοίγει στο βράχο. 
Κάτω από την Ιερά Μονή του Σαραντάριου Όρους υπάρχουν σπήλαια, τα οποία ονομάζονται του Προφήτη Ηλία και αυτό διότι βρίσκονται στην κοιλάδα του χειμάρρου Χοράθ, όπου κρύφτηκε ο Προφήτης Ηλίας για να αποφύγει το θυμό του ασεβούς βασιλιά Αχαάβ και της συζύγου αυτού Ιεζάβελ. Ένα από τα σπήλαια αυτά μετασχηματίστηκε σε Εκκλησία, στην οποία υπάρχουν και εικονογραφίες κατεστραμμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου