Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ο Γάμος της Κανά

Η Κανά είναι ένα Βιβλικό χωριό της Γαλιλαίας. Έγινε γνωστό από το ομώνυμο θαύμα του Ιησού Χριστού όπου στο χωριό αυτό κατά τη διάρκεια κάποιου γάμου ο Ιησούς Χριστός μετέτρεψε ύδωρ σε οίνο. Ο Χριστιανισμός είναι η μοναδική μονοθεϊστική σήμερα Θρησκεία στη οποία ο οίνος φέρεται ευλογημένος. 
Ο Γάμος της Κανά
Η περιγραφή του θαύματος που έγινε από τον Ιησού σε γάμο στην Κανά της Γαλιλαίας αναφέρεται στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης. Σύμφωνα με την εκεί περιγραφή ο Ιησούς, η μητέρα του και οι μαθητές του είχαν κληθεί στον γάμο. Από σφάλμα του υπεύθυνου μάλλον, το κρασί δεν έφθασε και κάποια στιγμή τελείωσε. Ο Ιησούς το πληροφορήθηκε από την μητέρα του («Οίνον ούκ έχουσιν») και φωνάζοντας τους υπηρέτες τους έδωσε εντολή να γεμίσουν έξι μεγάλες πέτρινες υδρίες με νερό. Όταν έγινε αυτό, ο Ιησούς τους είπε «Αντλήστε μέσα από τις υδρίες και πηγαίνετε το στον αρχιτρίκλινο», καθώς ο Ιησούς είχε μόλις πραγματοποιήσει το πρώτο από τα επτά του θαύματα, την μετατροπή νερού σε κρασί.
Η σημερινή Κανά της Γαλιλαίας βρίσκεται ανατολικά της Ναζαρέτ και πάνω στο δρόμο που οδηγεί στη λίμνη Τιβεριάδα. Στον περίβολο της Ελληνικής εκκλησίας του χωριού ανακαλύφθηκαν υπολείμματα αρχαίου Βυζαντινού κτιρίου, πιθανώς αρχαίας Συναγωγής με μωσαϊκό δάπεδο και Αραμαϊκή επιγραφή. Στην περιοχή αυτή υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος που ονομάζεται Χίρβετ–Κάνα, δηλαδή τα ερείπια της Κανά. Οι αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν στο χώρο, απέδειξαν την ύπαρξη αρχαίου Ρωμαϊκού συνοικισμού. Δίπλα από τον συνοικισμό περνούσε και ο αρχαίος δρόμος, ο οποίος ένωνε την δυτική Παλαιστίνη με την Καπερναούμ και τη Βηθσαϊδά.
Το χωριό αυτό το γνωρίζει και το αναφέρει ο Ιουδαίος ιστορικός ιώσηπος Φλάβιος, ο οποίος το ονομάζει Κανά της Γαλιλαίας. Η Κανά της Γαλιλαίας συνδέεται με το πρώτο θαύμα του Χριστού και με το θαύμα του υιού του βασιλικού από την Καπερναούμ. Η Κανά ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του Αποστόλου Ναθαναήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου