Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ναζαρέτ, η πόλη όπου Ευαγγελίστηκε η Θεοτόκος

Είναι μια αρχαία πόλη στην Βόρεια Περιφέρεια της Παλαιστίνης, που σήμερα περιλαμβάνεται στο Ισραήλ. Για την ετυμολογία του ονόματος Ναζαρέτ δεν έχει δοθεί μία σαφή απάντηση. 
Βρίσκεται στη Γαλιλαία, σε απόσταση 25 χλμ. από τη λίμνη Γεννησαρέτ. Νοτιοδυτικά της Κανά, περίπου στο ενδιάμεσο της απόστασης Χάιφας και νοτίου άκρης της λίμνης της Τιβεριάδας και σε απόσταση 110 χλμ. βόρεια της Ιερουσαλήμ. 
Ναζαρέτ, η πόλη όπου Ευαγγελίστηκε η Θεοτόκος
Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια νοτιοανατολική ομαλή πλαγιά ενός μικρού λόφου. Οι Ισραηλίτες κατοικούν στο ανατολικό προάστιο της Άνω Ναζαρέτ, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι είναι μουσουλμάνοι, ορθόδοξοι, καθολικοί, μαρωνίτες και προτεστάντες με κύριες ασχολίες γεωργία, κτηνοτροφία και τουρισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η πόλη δεν αναφέρεται σε κανένα αρχαίο κείμενο, ούτε στα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Για πρώτη φορά εμφανίζεται στα Ιερά Ευαγγέλια της Καινής Διαθήκης. Η ιστορία της είναι γνωστή από τον 8ο αιώνα όπου και διαδοχικά κατακτήθηκε από τους Άραβες, τους Βυζαντινούς, τους Σταυροφόρους, ξανά από τους Άραβες, από τους Μαμελούκους και από τους Τούρκους.
Κατά την Καινή Διαθήκη, στην Ναζαρέτ μεγάλωσε μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο ο Ιησούς Χριστός με την οικογένειά του, μέχρι που άρχισε το διδασκαλικό του έργο. Είναι η πόλη της Γαλιλαίας όπου Ευαγγελίστηκε η Θεοτόκος. Σήμερα σώζεται η Συναγωγή, η Τράπεζα του Χριστού, ο Ναός του Ευαγγελισμού, μέσα στον οποίο σώζεται και το Σπήλαιο του Ευαγγελισμού, η Κρήνη της Παναγίας, Το μονοπάτι του Ναζωραίου, ο Ναός Εργαστήριο του Αγίου Ιωσήφ.
Το Εργαστήριο του Αγίου Ιωσήφ, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση κτίσθηκε στο σημείο ακριβώς που είχε το ξυλουργικό εργαστήριό του ο Ιωσήφ. Ο Ναός Εργαστήριο του Αγίου Ιωσήφ, καλούμενος και Ι. Ναός του Αγίου Ιωσήφ, νεορωμανικού ρυθμού, χτίσθηκε μόλις το 1914, σε ερείπια παλαιότερου ναού, βρίσκεται στην παλαιά πόλη, περίπου 100 μέτρα βορειότερα από τον υπέροχο και μεγάλο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ναζαρέτ.
Σπουδαίο σημείο της Ναζαρέτ είναι η λεγόμενη πηγή της Παναγίας, ή κρήνη της Παναγίας, ή ακόμα και κρήνη του Ναζωραίου. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση είναι η πηγή στην οποία η Παναγία την ώρα που προσπαθούσε να γεμίσει την κανάτα της με νερό άκουσε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να της αναγγέλλει ότι θα γεννούσε τον Μονογενή Υιό του Θεού. Τη σκηνή αυτή δίπλα στη πηγή αναφέρει το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου και μάλιστα σημειώνεται ότι η Παναγία ταράχτηκε και φοβισμένη κατέφυγε στην οικία της, όπου εκεί ξαναφανερώθηκε ο Αρχάγγελος για να της αναγγείλει επιβεβαιωτικά την θαυμάσια είδηση της θαυματουργής κυοφορίας της. Η «Κρήνη της Παναγίας» της Ναζρέτ βρίσκεται περίπου 600 μέτρα από τον Ναό Εργαστήριο του Ιωσήφ, ή Ναό του Αγίου Ιωσήφ και συγκεκριμένα προς την πλευρά του δρόμου, που οδηγεί ανατολικά προς τη λίμνη της Τιβεριάδας. Οι σύγχρονες ανακαινίσεις που έχουν γίνει της έχουν αποβάλει την παλιά της γραφικότητα.
Το μονοπάτι του Ναζωραίου, στη χριστιανική παράδοση προβαλλόμενο ότι ήταν εκείνο που χρησιμοποίησε ο Ιησούς Χριστός στις μετακινήσεις του σε διάφορες βιβλικές πόλεις. Πρόκειται για ένα χωματόδρομο μήκους 65 χλμ. που ξεκινώντας από τη Ναζαρέτ και διερχόμενος από την Κανά και την Καπερναούμ καταλήγει ανατολικά στη λίμνη της Τιβεριάδας. Το μονοπάτι αυτό, φέροντας και ειδική σήμανση, έχει αναχθεί σήμερα σε πεζοπορικό προσκύνημα εξυπηρετώντας ταυτόχρονα άθληση και ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της ιστορικής Γαλιλαίας.
Σήμερα η Ναζαρέτ αποτελεί σπουδαίο κέντρο χριστιανικού προσκυνήματος, ένα από τα πολλά των Αγίων Τόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου