Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Θαβώρ, το όρος της Μεταμόρφωσης του Χριστού

Το όρος Θαβώρ υψώνεται σαν ένας τεράστιος κωνικός όγκος βορειοδυτικά της πεδιάδας Ιεζραέλ. Είναι όρος στη Γαλιλαία, ανατολικά της Ναζαρέτ και νοτιοδυτικά της θάλασσας Γαλιλαίας. Το όνομά του σημαίνει ύψωμα, όρος, ομφαλός. Από τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους, το Θαβώρ ταυτίστηκε με τον όρο «Υψηλόν Όρος», πάνω στο οποίο έγινε η Μεταμόρφωση του Χριστού. 
Θαβώρ, το όρος της Μεταμόρφωσης του Χριστού
Κατά τον 6ο αιώνα στην κορυφή του όρους υπήρχαν τρεις ναοί, οι οποίοι αντιστοιχούσαν στις τρεις σκηνές. Την ίδια εποχή, το Θαβώρ ανακηρύχθηκε επισκοπή και προσέλκυσε χιλιάδες μοναχούς και προσκυνητές. Χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο από όλους τους λαούς, που κατέλαβαν την Παλαιστίνη. Την εποχή των Σταυροφόρων εγκαταστάθηκαν στο Θαβώρ Έλληνες μοναχοί. Μετά την εκδίωξη των Σταυροφόρων από τους Αγίους Τόπους ο Σουλτάνος της Δαμασκού κατέστρεψε όλα τα Χριστιανικά κτίσματα το 1211 και επάνω στα ερείπια τους έφτιαξε ισχυρά φρούρια, των οποίων υπολείμματα σώζονται μέχρι και σήμερα σε διάφορα σημεία του όρους.
Σήμερα η κορυφή του Θαβώρ είναι χριστιανική ιδιοκτησία και κατέχεται από Έλληνες ορθόδοξους και Λατίνους μοναχούς. Στο νότιο τμήμα της κορυφής βρίσκονται το Ελληνορθόδοξο μοναστήρι, η Έκκλησία της Μεταμορφώσεως, η οποία χτίσθηκε το 1862, το παρεκκλήσι του Μελχισεδέκ. Στο βόρεο τμήμα βρίσκονται το μοναστήρι και ο ξενώνας των Φραγκισκανων, καθώς και η μεγαλοπρεπής Βασιλική χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίας βυζαντινής Εκκλησίας.
Το όρος Θαβώρ, έγινε σαν τόπος μάρτυρας της αποκαλύψεως της θείας δόξης σε υλικό σώμα. Η Μεταμόρφωση του Χριστού επάνω στο όρος Θαβώρ έγινε σαράντα ημέρες πριν πάθει και σταυρωθεί. Άλλωστε, ο σκοπός της Μεταμορφώσεως ήταν να στηριχθούν οι Μαθητές στην πίστη ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού και να μη κλονισθούν για όσα θα έβλεπαν τις ημέρες εκείνες. Στην κυριολεξία άνοιξε τα μάτια των μαθητών να δουν την θεία φύση σε φυσικό σώμα. Παραστάτες αυτής της μεταμορφώσεως, ο προφήτης Ηλίας και ο προφήτης Μωυσής.
Κανονικά η Μεταμόρφωση του Χριστού έπρεπε να εορτάζεται τον μήνα Μάρτιο, ανάλογα με το πότε εορτάζεται κάθε χρόνο το Πάσχα. Επειδή, όμως, ο χρόνος αυτός συμπίπτει με την περίοδο της Τεσσαρακοστής και δεν θα μπορούσε να εορτασθεί πανηγυρικά, γι' αυτό η εορτή μεταφέρθηκε την 6η Αυγούστου. Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία, αφού προηγείται σαράντα ημέρες από την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, η οποία είναι σαν την Μ. Παρασκευή.
Τα γεγονότα της εορτής διασώζονται και από τους τρεις λεγομένους συνοπτικούς Ευαγγελιστές, γιατί η Μεταμόρφωση αποτελεί κεντρικό γεγονός στην ζωή του Χριστού και περικλείει πολλά θεολογικά μηνύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου