Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ο Πανάγιος Τάφος

Ο Πανάγιος Τάφος, γνωστός και ως Ναός της Αναστάσεως, είναι το ιερότερο προσκύνημα και το σπουδαιότερο μνημείο του Χριστιανισμού. Αποτελείται από την Αγία Αυλή, την Αγία Πόρτα, την Αγία Αποκαθήλωση, τον τόπο των Αγίων γυναικών, το ιερό Κουβούκλιο, το Καθολικό, τον τάφο του Ιωσήφ και τα παρεκκλήσια. 
Ο Πανάγιος Τάφος
Η Αγία Αυλή είναι ένας τετράγωνος χώρος που βρίσκεται στην είσοδο του ιερού Ναού της Αναστάσεων, με πλευρά μήκους 20 μέτρων. Παλιά λειτουργούσε σαν αγορά προϊόντων και ενθυμίων. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο από τους Ορθόδοξους την Μ. Πέμπτη για την τέλεση της ακολουθίας του Νιπτήρος και την Μ. Παρασκευή όπου καταλήγει η πομπή της αναπαράστασης της πορείας του μαρτυρίου του Χριστού, που έρχεται από το Πραιτώριο.
Η Αγία Πόρτα είναι η μία και μοναδική πόρτα στον Ναό της Αναστάσεως, από την όποια σήμερα εισέρχονται οι πιστοί. Οι διαστάσεις της είναι μεγάλες. Το ύψος της υπερβαίνει τα πέντε μέτρα και το πλάτος της τα τρία μέτρα. τα δύο φύλλα της είναι κατασκευασμένα από ξύλο κυπαρισσιού και καρυδιάς και υποστηρίζονται εσωτερικά με σιδερένιες πλάκες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Άγια Πόρτα παραμένει κλειστή.
Η Αγία Αποκαθήλωση είναι το πρώτο προσκύνημα που συναντά κανείς εισερχόμενος στο Ναό της Αναστάσεως. Βρίσκεται απέναντι από την πύλη του Ναού. Η σημερινή της μορφή είναι νεώτερη κατασκευή και οφείλεται σε ανακαίνιση του 1810. Το ιερό αυτό προσκύνημα αποτελείται από φυσικό βράχο, ο οποίος ταυτίζεται με τον καθαγιασμένο λίθο του Μυρισμού. Το ιερό προσκύνημα είναι σήμερα καλυμμένο με λευκοπόρφυρο μάρμαρο, το οποίο διαφυλάσσει από την συνήθεια των προσκυνητών να αποσπούν κομμάτια για φυλαχτά και ενθύμια.
Δυτικά της Αγίας Αποκαθήλωσης και προς την κατεύθυνση του ιερού Κουβούκλιου, υπάρχει ένα μαρμάρινο κιβώτιο, το οποίο ανήκει στους Αρμένιους. Ο χώρος αυτός συνδέεται με τον μαρτυρικό θάνατο του Θεανθρώπου και πιστεύεται ότι εκεί ήταν η θέση που στεκόταν οι Άγιες γυναίκες και ο Ιωάννης κατά την Σταύρωση.
Το ιερό Κουβούκλιο, το οποίο υψώνεται στον τόπο του Τάφου του Χριστού, βρίσκεται δυτικά του Καθολικού της Αναστάσεως. Ο αρχικός Τάφος είχε την μορφή των Ιουδαϊκών τάφων, λαξευμένων σε βράχους. Μετά την ανακάλυψή του από την Αγία Ελένη, ο βράχος αυτός διαμορφώθηκε αναλόγως και το μνημείο έμεινε ελεύθερο. Ο Ευσέβιος αναφέρει ότι ο Πανάγιος Τάφος ήταν διακοσμημένος με ωραίους κίονες, αλλά δεν κάνει λόγο για κλειστό οικοδόμημα. Αντιθέτως, σύμφωνα με την Αιθερία, ο Πανάγιος Τάφος βρισκόταν ήδη εντός κλειστού οικοδομήματος.
Στο Ναό της Αναστάσεως, Καθολικό ονομάζεται ο ιερός χώρος που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και ανατολικά του ιερού Κουβούκλιου και ανήκει στην δικαιοδοσία των ορθόδοξων. Το Καθολικό καταλαμβάνει,το μεσαίο «κομμάτι» του όλου συγκροτήματος του Ναού της Αναστάσεως. Πρόκειται για μία στενόμακρη μεγάλων διαστάσεων αίθουσα, η οποία στεγάζεται με έναν επιβλητικό τρούλο ύψους είκοσι εννέα μέτρων, στηριγμένο σε τέσσαρις πεσσούς με κορινθιακού τύπου κιονόκρανα. Η πρόσβαση στο Καθολικό γίνεται σήμερα από την πύλη, που βρίσκεται απέναντι από το ιερό Κουβούκλιο και ονομάζεται «βασιλική καμάρα».
Δυτικά του ιερού Κουβούκλιου και πίσω από το παρεκκλήσι των Κοπτών, υπάρχει σκοτεινός χώρος και στη μέση του υψώνεται τάφος μικρών διαστάσεων. Εκεί, δίπλα στον Πανάγιο Τάφο, έχει ταφεί ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία. Είναι ο μοναδικός χώρος του Πανάγιου Τάφου που ανήκει στην Αβυσσινιακή θρησκευτική κοινότητα.
Τα παρεκκλήσια στον Πανάγιο Τάφο είναι πολλά και το καθένα με τη δική του σημασία: το παρεκκλήσι του Αδάμ, το παρεκκλήσι του Ακανθίνου Στεφάνου, το παρεκκλήσι της Ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, το παρεκκλήσι Διεμερίσαντο, το παρεκκλήσι του εκατοντάρχου Λογγίνου, το παρεκκλήσι των Κλαπών, το παρεκκλήσι των Λατίνων και ο Κίων της Φραγγελώσεως, το παρεκκλήσι «Μή μου ἅπτου» ή παρεκκλήσι της Μαρίας της Μαγδαληνής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου