Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Η λίμνη της Τιβεριάδας

Η Θάλασσα της Γαλιλαίας, είναι λίμνη που βρίσκεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Πρόκειται για την βιβλική λίμνη της Γεννησαρέτ ή λίμνη της Τιβεριάδας. Επικράτησε ο όρος θάλασσα παρά το γεγονός ότι είναι λίμνη, λόγω του έντονου κυματισμού της σε ορισμένες περιόδους.
Η λίμνη της Τιβεριάδας
Η αγιασμένη αυτή θάλασσα βρίσκεται 210 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, παρουσιάζοντας έτσι αρνητικό υψόμετρο. Είναι η χαμηλότερη λίμνη γλυκέων υδάτων στον κόσμο. Έχει έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθος μεταξύ 70-80 ποδιών. 
Τα νερά της είναι υφάλμυρα και σ' αυτά ψαρεύονται και μεγάλα ψάρια. Το όνομα της στα Εβραϊκά και στην Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ως θάλασσα της Κινέρετ, λέξη που προέρχεται από το Κίνορ που σημαίνει βιολί και αυτό γιατί το σχήμα της μοιάζει με αυτό το μουσικό όργανο. 
Η Θάλασσα της Γαλιλαίας τροφοδοτείται με νερό στο βόρειο τμήμα της κυρίως από τον Ιορδάνη ποταμό ο οποίος υπερχειλίζοντάς την στο νότιο μέρος συνεχίζει στη Νεκρά Θάλασσα όπου και εκβάλει. Έχει μήκος είκοσι χιλιόμετρα και μέσο πλάτος εννιά χιλιόμετρα. 
Στα παράλια της την εποχή του Χριστού άκμαζαν πόλεις όπως η Καπερναούμ, η Βηθσαϊδά και τα Μάγδαλα. Για τους χριστιανούς έχει μεγάλη σημασία, γιατί συνδέεται με το Χριστό και τους Αποστόλους. Εδώ περπάτησε στα νερά της θάλασσας για να φτάσει στο καΐκι των Αποστόλων, την ώρα που ψάρευαν στα ανοικτά της λίμνης. Εδώ είπε στους Αποστόλους να ρίξουν τα δίχτυα. 
Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους σε όλα τα μέρη γύρω από τη λίμνη χτίστηκαν ναοί και μοναστήρια. Ο προσκυνητής μπορεί να θαυμάσει τις αυθεντικές τοποθεσίες των θαυμάτων του Χριστού και των Ευαγγελικών συμβάντων, αλλά και πολλά ερείπια προχριστιανικών μνημείων.
Η σημερινή Τιβεριάδα είναι μια σύγχρονη εβραϊκή μεγαλούπολη με μεγάλη τουριστική κίνηση. Είναι κτισμένη επάνω και πλησίον των ερειπίων της παλαιάς, που ιδρύθηκε από τον Ηρώδη Αντύπα, τετράρχη της Γαλιλαίας το 18μ.Χ. προς τιμή του αυτοκράτορα της Ρώμης Τιβέριου. Νότια της λίμνης υπάρχουν ιαματικές πηγές. Σήμερα κατοικείται από 30.000 κάτοικους και απέχει από τα Ιεροσόλυμα 171 χλμ. Δίπλα στην πόλη και κοντά στη θάλασσα, βρίσκεται και η Ελληνορθόδοξη Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων στο τόπο όπου οι Απόστολοι έβγαλαν τα δίκτυα γεμάτα ψάρια. 
Πολλά γεγονότα συνδέονται με το μέρος αυτό της Άγιας Γης, η φυσική του ομορφιά το καθιστά από την αρχή του Χριστιανισμού ένα πολυσύχναστο ιερό προσκύνημα και έναν ευχάριστο τόπο διαμονής και επισκέψεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου