Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Η Γαλιλαία των Εθνών

Η Γαλιλαία είναι μια επαρχία στη βορειότερη περιοχή της σημερινής Παλαιστίνης. Το όνομα Γαλιλαία, που αποτελεί εξελληνισμένο τύπο του εβραϊκού ονόματος Γαλείλ, σημαίνει κύκλος, περιοχή. Είναι πολύ γνωστή τοποθεσία λόγω της αναφοράς της στη Καινή Διαθήκη. 
Η Γαλιλαία των Εθνών
Αρχικά Γαλείλ ονομαζόταν η βόρεια ορεινή χώρα της πεδιάδας Μπαττώρ. Στη περιοχή αυτή εγκαταστάθηκαν οι Ισραηλίτες και άλλοι διάφοροι πληθυσμοί, διαφορετικοί μεταξύ τους στη γλώσσα, φυλή, έθνος, θρησκεία και έτσι πήρε τη χαρακτηριστική ονομασία «Γαλιλαία των Εθνών». 
Κατά τους χρόνους του Ιησού Χριστού, Γαλιλαία ονομαζόταν ολόκληρη η περιοχή βόρεια της Σαμάρειας που αποτελούσε επαρχία της Παλαιστίνης στην οποία συμπεριλαμβάνονταν τα παλαιά εδάφη των φυλών Νεφθαλείμ, Ασήρ ή Ασώρ, Ζαβουλών και Ισσάχαρ. Η Γαλιλαία χωριζόταν σε Άνω και Κάτω Γαλιλαία των οποίων τα όρια καθόρισε ο Ιώσηπος όπως και τα Ταλμούδ. 
Γενικά η Γαλιλαία είναι ορεινή χώρα που συνδέεται στενά με τον Λίβανο. Η μορφολογία του εδάφους της είναι εύφορη, γιατί εκτός από τις βροχές, αρδεύεται και από τη λίμνη Γεννησαρέτ. Ο Ιώσηπος παρέχει σπουδαία περιγραφή αφενός για την ευφορία της Γαλιλαίας, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα ως «μέγα κήπο», και αφετέρου για το κλίμα της και τα υπέροχα τοπία της, πολλά των οποίων, παρά τις καταστροφές που έχουν συμβεί, διασώζονται μέχρι και σήμερα. Επίσης ο Ιώσηπος μεταξύ των άλλων υμνεί και την ανδρεία και το φιλελεύθερο πνεύμα των κατοίκων της περιοχής αυτής, όπου και εξηγούνται οι επανειλημμένες στάσεις τους κατά των Ρωμαίων. 
Την εποχή εκείνη, η Γαλιλαία περιελάμβανε 15 πόλεις οχυρωμένες με τείχη και 204 χωριά, όλα σε πλήρη ακμή. Στη περιοχή αυτή υπάγονταν και η ιχθυοτρόφος λίμνη της Γεννησαρέτ που σχετίστηκε με την ιστορία του Ιησού Χριστού, όπου κατά τους ιερούς Ευαγγελιστές φέρεται να την επισκέφθηκε 4 φορές, και μία εξ αυτών να την διέπλευσε. Στη Γαλιλαία ο Χριστός περιόδευσε τον περισσότερο χρόνο της παρουσίας του στη γη. 
Εδώ βρίσκεται η Ναζαρέτ, η πόλη του Ευαγγελισμού, το Θαβώρ, το Όρος της Μεταμορφώσεως, η Κανά, όπου ο Χριστός έκανε το πρώτο του θαύμα και η θάλασσα της Γαλιλαίας ή θάλασσα της Τιβεριάδας, όπου στα παράλια της διαδραματίστηκαν πολλά γεγονότα της ζωής του Ιησού.
Στη Γαλιλαία και ιδιαίτερα στη γύρω περιοχή της λίμνης Γεννησαρέτ συναντά κανείς προσκυνήματα και ιερούς χώρους, όπου διαδραματίστηκαν θαυμαστά ευαγγελικά γεγονότα. Μεταξύ αυτών η Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων στην Τιβεριάδα, όπου έγινε και η τρίτη εμφάνιση του Χριστού μετά την Ανάστασή Του, η Βηθσαϊδά, τα Μάγδαλα και η αρχαία Καπερναούμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου