Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Το Υπερώο και η Αγία Σιών

Την ονομασία Σιών, Τσιών στα εβραϊκά, τη χρησιμοποιεί η Παλαιά Διαθήκη για να ονομάσει διάφορα μέρη της Αγίας Γης, όπως τα βουνά της Ιουδαίας, το βουνό Ερμών, την Ιερουσαλήμ κ.α. Σήμερα στον λόφο αυτό είναι χτισμένη η Πατριαρχική Σχολή του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. 
Το Υπερώο και η Αγία Σιών
Στην Παλαιά Διαθήκη το ίδιο όνομα σήμαινε βασιλεία του Ιούδα, χώρα του Ισραήλ, λαός του Ισραήλ και πάνω απ' όλα πνευματική Ιερουσαλήμ από την οποία, όπως λέει ο προφήτης Μιχαίος θα προέλθει η Διδασκαλία και ο Νόμος του Θεού. Παράλληλα υπήρχε και αρχαία εβραϊκή παράδοση που ταύτιζε το δυτικό λόφο της Ιερουσαλήμ με το όνομα Σιών. Την ταύτιση αυτή την αποδεχθήκαν οι πατέρες της εκκλησίας από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους και τη συνέδεσαν με πολλά θρησκευτικά γεγονότα και πρόσωπα.
Για τους Χριστιανούς Νέα Σιών είναι η Εκκλησία των Ιεροσολύμων και εκτός από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, φέρει και την ονομασία Εκκλησία της Αγίας Σιών ή Σιωνίτις Εκκλησία.
Σύμφωνα με τις χριστιανικές παραδόσεις στο λόφο της Σιών έγιναν ο Μυστικός Δείπνος και το Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, η δίκη του Χριστού ενώπιον των αρχιερέων Άννα και Καϊάφα, η Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, η εμφάνιση του Χριστού στον Θωμά και στους δώδεκα Αποστόλους μετά την Ανάστασή Του και η ίδρυση της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας.
Αργότερα κατά το 5ο και 6ο αιώνα η Σιών συνδέθηκε και με άλλα γεγονότα όπως την Άρνηση του Πέτρου, την Κοίμηση της Παναγίας, την ταφή του Ιακώβου του Αδελφοθέου, την ταφή του βιβλικού Βασιλιά Δαυίδ. Το σπουδαιότερο χριστιανικό προσκύνημα στη Σιών και το αρχαιότερο στην Αγία Γη είναι το Υπερώο, το διώροφο σπίτι μέσα στο οποίο έγινε ο Μυστικός Δείπνος και η Επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Το Υπερώο στη Σιών παλαιότερα ανήκε στη Μαρία, μητέρα του Ευαγγελιστή Μάρκου.
Τον 4ο μΧ. αιώνα στη κορυφή της Σιών χτίσθηκε μεγάλη βασιλική, η Εκκλησία της Αγίας Σιών, στο χώρο της οποίας περιλήφθηκε και το Υπερώο. Η βασιλική της Σιών καταστράφηκε από τους Πέρσες το 614, ξαναχτίσθηκε από τον Πατριάρχη της Ιερουσαλήμ Μόδεστο και πάλι καταστράφηκε από τους Άραβες. Μετά τον διωγμό των Σταυροφόρων από την Ιερουσαλήμ, ο χώρος του Υπερώου καταλήφθηκε από τους Μουσουλμάνους και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως Τζαμί.
Σήμερα το Υπερώο ανήκει στους μουσουλμάνους αλλά είναι προσκύνημα και τόπος προσευχής για όλους τους χριστιανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου