Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Η Ιερουσαλήμ είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της παγκόσμιας ιστορίας. Είναι η πρωτεύουσα κι η μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ.  Είναι κέντρο θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας και αποτελεί ιερή πόλη για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, τον ιουδαϊσμό, τον ισλαμισμό και το χριστιανισμό. 
Η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ
Πιθανώς πρόκειται για την αρχαία πόλη Σαλήμ, της οποίας βασιλιάς υπήρξε ο Μελχισεδέκ. Την πόλη αυτή, η οποία μεταγενέστερα ονομαζόταν Ιεβούς, κατέλαβε ο βασιλιάς Δαβίδ από τους Ιεβουσαίους.
Στην πόλη αυτή ο βασιλιάς Σολομώντας έχτισε τον μεγαλοπρεπή ιουδαϊκό Ναό ο οποίος καταστράφηκε λίγους αιώνες αργότερα από τους Βαβυλώνιους. Σήμερα σώζεται μόνο ένα τμήμα του τείχους από την περίοδο του Δεύτερου Ναού, το γνωστό «τείχος των δακρύων» ή ορθότερα «Δυτικό Τείχος». Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται η έδρα του ορθόδοξου Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, που αποτελεί την ιστορική συνέχεια της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας.
Εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι η πολυπολιτισμική και πολύ θρησκευτική υπόσταση της Ιερουσαλήμ σχετίζεται άμεσα με πολυτάραχο παρόν αλλά και παρελθόν της.
Η Παλιά Πόλη τοποθετείται στο ανατολικό τμήμα και περιβάλλεται από τείχος χτισμένο τον 16ο αι. από τους Τούρκους που χρησίμευε για την οχύρωση της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 1860 το σύνολο της πόλης δεν είχε επεκταθεί πέραν των τειχών. Είναι διαιρεμένη σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα την Εβραϊκή, την Χριστιανική, τη Μουσουλμανική και την Αρμενική συνοικία. Συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον καθώς φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό μνημείων ιδιαίτερης θρησκευτικής σημασίας.
Το ιερότερο σημείο της εβραϊκής συνοικίας είναι ο Ναός του Όρους. Ξεχωρίζουν, επίσης, το Δυτικό Τείχος, γνωστό ως Τείχος των Δακρύων, το οποίο αποτελεί έναν από τους ιερότερους βωμούς των Ιουδαίων, το όρος Σιών με τον τάφο του Δαβίδ, το όρος των Ελαιών και πολλές αναστηλωμένες και σύγχρονες συναγωγές.
Το θρησκευτικό κέντρο του χριστιανικού τομέα αποτελούν ο Γολγοθάς, ο ναός της Αναστάσεως με τον μεγαλοπρεπή τρούλο στο κέντρο του και πλήθος κτισμάτων, καθώς και ο τάφος του Χριστού, στον οποίο καταλήγει η οδός του Μαρτυρίου ή του Σταυρού, που περιλαμβάνει τις 14 Στάσεις που συνδέονται με τα Πάθη του Χριστού.
Τα σπουδαιότερα κτίσματα της μουσουλμανικής συνοικίας είναι ο Τρούλος του Βράχου ή Τέμενος του Ομάρ, χτισμένος πάνω σε ιερό βράχο των μουσουλμάνων και τόπος προσκυνήματος, καθώς και το Αλ-Άκσα του 8ου μ.Χ. αι. με ασημένιο τρούλο.
Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και πραγματικά προσφέρει μία ξεχωριστή εμπειρία σε κάθε επισκέπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου