Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Τα προσκυνήματα στη Βηθανία

Το χωριό Βηθανία βρίσκεται ανατολικά του Όρους των Ελαιών και τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά της Ιερουσαλήμ, πάνω στο δρόμο προς την Ιεριχώ. Αραβικά ονομάζεται Αζαρία από το Ελληνικό Λαζάρειο που ήταν εκκλησία που χτίστηκε από τους Βυζαντινούς χρόνους πάνω στον Τάφο του Λαζάρου. 
Τα προσκυνήματα στη Βηθανία
Το ευαγγελικό όνομα Βηθανία αποτελεί παραλλαγή του εβραϊκού ονόματος του χωριού Μπειτ-Χανανιά που σήμαινε το χωριό Χανανιά. 
Ο Χριστός επισκεπτόταν συχνά τη Βηθανία, γιατί εκτός του ότι ήταν στο δρόμο για τα Ιεροσόλυμα, ήταν και η ιδιαίτερη πατρίδα του φίλου του Λαζάρου και των αδερφών του Μάρθα και Μαρίας. Στο χωριό αυτό έγινε το θαυμαστό γεγονός της Ανάστασης του Λαζάρου. Σήμερα η Βηθανία είναι Αραβικό χωριό με σημαντικότερα προσκυνήματα: τον Τάφο και το σπίτι του Λαζάρου, το Μοναστήρι της Μάρθα και της Μαρίας. 
Το μέρος του τάφου αποτελείται από μια υπόγεια κρύπτη, στην οποία οδηγούν 27 σκαλοπάτια, σκαλισμένα στο φυσικό βράχο. Εδώ ο Χριστός ανάστησε το Λάζαρο. Εδώ έφαγε μια βδομάδα προ του Πάσχα και η Μαρία του έπλυνε τα πόδια με μύρο. Πάνω στον Τάφο του Λαζάρου η Αγία Ελένη ίδρυσε τον 4ο αιώνα Χριστιανικό ναό, στρωμένο με πολύχρωμα μωσαϊκά δάπεδα, που ονομάστηκε Λαζάρειον. Ο Λάζαρος μετά την Ανάστασή του έζησε άλλα 30 χρόνια. Για να αποφύγει την οργή των Ιουδαίων κατέφυγε στην Κύπρο, όπου έγινε πρώτος Επίσκοπος Κιτίου (Λάρνακας). Σήμερα στη Λάρνακα υπάρχει μεγαλοπρεπής ναός και ο δεύτερος τάφος του Αγίου. Σήμερα πάνω στον τάφο του Λάζαρου έχει χτιστεί μουσουλμανικό τζαμί. 
Η Ιερά μονή Μάρθας και Μαρίας, λέγεται και Μονή της προϋπάντησης, γιατί εδώ προϋπάντησαν τον Κύριο οι αδερφές Μάρθα και Μαρία, όταν ερχόταν να αναστήσει το νεκρό Λάζαρο. Στο δεξιό του Ναού υπάρχει βράχος που έχει σχήμα ράχης όνου. Στο βράχο αυτό κατά την παράδοση κάθισε ο Κύριος πριν μπει στη Βηθανία και στο σημείο αυτό τον συνάντησαν η Μάρθα και η Μαρία. Μέσα στο ναό φυλάσσεται ο λίθος όπου κάθισε ο Χριστός. Από εδώ ξεκινά το Σάββατο του Λαζάρου η πομπή προς τον τάφο του. Είναι ελληνορθόδοξο προσκύνημα και υπηρετείται από γυναίκες Μοναχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου