Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ο κήπος της Γεσθημανή

Το όνομα Γεσθημανή παράγεται από τις Εβραϊκές λέξεις «Γκάτ-Σέμεν», που σημαίνει ελαιοτριβείο και προήλθε πιθανότατα από τους ελαιώνες και τα ελαιοτριβεία που υπήρχαν στην περιοχή. 
Ο κήπος της Γεσθημανή
Ο Χείμαρος που στο βάθος του τοποθετείται η Γεσθημανή, ονομάζεται «Χείμαρρος των Κέδρων» και στις Χριστιανικές παραδόσεις συνδέεται με τον τόπο στον οποίο θα λάβει χώρα η τελευταία θεϊκή κρίση. Μια άλλη ονομασία του χειμάρρου είναι γνωστή ως «Κοιλάδα του Ιωσσαφάτ». Το όνομα Ιωσσαφάτ προέρχεται από τις Εβραϊκές λέξεις Γιαχβέ - Σαφότ, που σημαίνουν «ο Θεός κρίνει».
Ήδη από τον 4ο αιώνα μΧ., τα γεγονότα αυτά της Καινής Διαθήκης ταυτίστηκαν τοπογραφικά και οι χώροι τους αναδείχθηκαν σε ιερά και λατρευτικά Χριστιανικά προσκυνήματα. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη στη Γεσθημανή άρχισε το μαρτύριο του Ιησού. Εκεί προσευχήθηκε πριν από τα Πάθη Του, εκεί δέχτηκε το φιλί της προδοσίας από τον Ιούδα και εκεί συνελήφθη.
Η σύλληψη του Ιησού αποτελεί κομβικό σημείο της ζωής του Ιησού Χριστού και την αρχή των γεγονότων, τα οποία οδηγούν, σύμφωνα με τις διηγήσεις των ευαγγελίων, στη σταύρωση και την ανάσταση Του. Ο Ιησούς συνελήφθη στον κήπο της Γεθσημανής, το βράδυ του Μυστικού Δείπνου, αμέσως μετά το φιλί του Ιούδα, το οποίο χαρακτηρίζεται έως και σήμερα πράξη προδοσίας. Τη σύλληψη ακολούθησε η δίκη του Ιησού, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η καταδίκη του σε σταυρικό θάνατο.
Με βάση τα Κανονικά Ευαγγέλια, μετά το Μυστικό Δείπνο, ο Ιησούς και οι έντεκα από τους δώδεκα μαθητές του πήγαν στη Γεθσημανή, ένα κήπο που βρίσκεται στην άκρη της Κοιλάδας του Κίντρον. Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης είχε αποχωρήσει από το Μυστικό Δείπνο και δε βρισκόταν μαζί τους. Μόλις έφτασαν στη Γεσθημανή ο Ιησούς αποσύρθηκε για να προσευχηθεί κατ' ιδίαν, παίρνοντας μαζί του τρεις από τους έντεκα μαθητές, τον Ιωάννη, τον Πέτρο και τον Ιάκωβο. Ενώ ο Ιησούς προσευχόταν ο Ιούδας που μόλις τον είχε προδώσει μπήκε με το πλήθος στον κήπο προς αναζήτηση του. Τον πλησίασε, τον χαιρέτισε και τον φίλησε. Εκεί συνελήφθη από τους στρατιώτες του Πιλάτου, τον όχλο και τους υπηρέτες των Φαρισαίων.
Η Γεσθημανή δεν συνδέεται μόνο με την αγωνία και το πάθος του Χριστού, αλλά και με την Ταφή της Παρθένου Μαρίας. ο καθορισμός του τάφου της Παναγίας χρονολογείται στα μισά του 1ου αιώνα. Την ίδια περίπου εποχή χτίσθηκε και η πρώτη Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πιθανώς στους χρόνους του αυτοκράτορα μαρκιανού, το 450-457 μΧ. και του πρώτου πατριάρχου της Ιερουσαλήμ Ιουβεναλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου