Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Η Σαμάρεια της Παλαιστίνης

Σαμάρεια ονομάζεται το κεντρικό μέρος της Αγίας Γης. Είναι μια πόλη από τις επαρχίες της Παλαιστίνης. Είναι η πρωτεύουσα του βόρειου Ισραήλ και βρίσκεται ανάμεσα από την περιοχή της Γαλιλαίας και της Ιουδαίας. Το όνομά της προέρχεται από το όνομα της πόλης Σορμών, την οποία έχτισε το 880 π.χ. ο βασιλιάς Ομρί. 
Η Σαμάρεια της Παλαιστίνης
Πήρε το όνομα Σαμάρεια την περίοδο των περσών και χρησιμοποιήθηκε για ολόκληρη την κεντρική Παλαιστίνη. Η Σαμάρεια είναι μια πόλη με ειδωλολατρικές συνήθειες η οποία πέρασε αρκετές καταστροφές και ως γεωγραφική περιοχή είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης. 
Οι βασιλιάδες Ομρί, Αχαάβ και άλλοι, την στόλισαν με ωραία κτίρια και πολυτελή ανάκτορα. Το 30 π.Χ., στην περίοδο της βασιλείας του Ηρώδη, η πόλη οχήρωθηκε και καλλωπίστηκε με πολυτελή κτίρια. Τότε πήρε το όνομα Σεβάστεια, προς τιμήν του Σεβαστού Αυγούστου.
Υπήρχε μεγάλο μίσος μεταξύ εβραίων και Σαμαρειτών το οποίο συνεχίσθηκε μέχρι τα χρόνια του Χριστού. Σε αντίθεση του Ιουδαϊκού ναού στα Ιεροσόλυμα οι Σαμαρείτες καθιέρωσαν σαν χώρο λατρείας το όρος Γαριζείν όπου έχτισαν ναό όμοιο με τον ναό στα Ιεροσόλυμα. Η Σαμάρεια ήταν μια πόλη που δεν πλησίαζαν οι εβραίοι και ο Χριστός είχε απαγορεύσει τους μαθητές του να την επισκέπτονται. Στην περιοχή αυτή συναντούμε μια φορά τον Χριστό ο οποίος πέρασε από την περιοχή και συνάντησε την Σαμαρείτιδα, την Αγία Φωτεινή, στο πηγάδι του πατριάρχου Ιακώβ και της ζήτησε νερό. Εκεί της αποκάλυψε ότι ο Θεός είναι Πνεύμα.
Σήμερα τα Χριστιανικά προσκυνήματα στη Σαμάρεια δεν είναι πολλά, με σημαντικότερα: τα ερείπια του Ναού του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου και ο τάφος του, στον αρχαιολογικό χώρο της Σεβάστειας και το Φρέαρ του Ιακώβ, το πηγάδι όπου συνάντησε ο Χριστός την Σαμαριτειδα περνώντας από εκεί για να κατευθυνθεί στα Ιεροσόλυμα. Βρίσκεται μέσα στον Ορθόδοξο ναό κάτω από το ιερό βήμα του ναού. Ο πρώτος ναός χτίσθηκε τον 5ο αιώνα και μετά από καταστροφές του ναού, καταλήγουμε στην σημερινή μορφή του, ο οποίος είναι κτίσμα του 20 αιώνα. Είναι κτιστό με πελεκητές πέτρες και το βάθος του φτάνει τα 35 μέτρα. Επιπλέον, στον χώρο όπου βρίσκεται το φρέαρ του Ιακώβ μαρτύρησε ο Άγιος Φιλούμενος στης 29 Νοεμβρίου του 1979, όταν φανατικοί εβραίοι μπήκαν στον ναό, τον χτύπησαν και σκότωσαν με τσεκούρι. Το σκήνωμα του Αγίου βρίσκεται στην δεξιά πλευρά του ναού όπου μπορείτε να προσκυνήσετε το Άγιο Λείψανο του. Η εκκλησία μας τον τιμά την μνήμη του στης 29 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου