Ο Απόστολος Πέτρος γεννήθηκε στη μικρή πόλη Βηθσαϊδά κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ, όπου ασκούσε το επάγγελμα του αλιέως με τον αδελφό του Ανδρέα και με τους υιούς του Ζεβεδαίου Ιάκωβο και Ιωάννη και πατέρας του ήταν ο Ιωνάς. Το όνομά το συναντάμε στην Καινή Διαθήκη σε τέσσερις τύπους: Συμεών, Σίμων, Κηφάς και Πέτρος.
Η κλήση του Πέτρου στο αποστολικό έργο έγινε σταδιακά. Όταν τον παρουσίασε ο αδελφός του Ανδρέας στον Χριστό, λέγοντας «ευρήκαμεν τον Μεσσίαν», έλαβε την επωνυμία Κηφάς. Ήταν παρών στο θαύμα της Κανά και εγκαταστάθηκε με τον Κύριο στην Καπερναούμ. Κλήθηκε οριστικά μετά την πρώτη θαυμαστή αλιεία, γενόμενος έτσι «αλιεύς ανθρώπων». Ο ενθουσιώδης και ευσεβής Πέτρος επέταξε τα δίχτυα από τους πρώτους και ακολούθησε πιστά τον Χριστό.
Κατά την εβδομάδα των παθών και μετά την Ανάσταση ο Πέτρος αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στα Ευαγγέλια. Έτσι στο Μυστικό Δείπνο αρνείται προς στιγμήν τη νίψη των ποδών του από τον Χριστό, αγωνιά να μάθει ποιος είναι ο προδότης, διαμαρτύρεται, διότι στην προς τον Κύριο ερώτησή του «Κύριε, που υπάγεις;», έλαβε από Αυτόν την απάντηση «όπου εγώ υπάγω ου δύνασαί μοι νυν ακολουθήσαι», και τέλος υπόσχεται στον Κύριο ότι θα θυσιάσει την ψυχή του για Εκείνον και δεν θα σκανδαλισθεί από το επερχόμενο Πάθος Του.
Αν και αρνήθηκε τον Δάσκαλο του τρεις φορές στην αυλή του αρχιερέως, μετανόησε και έκλαψε πικρά για την πράξη του και αξιώθηκε πρώτος αυτός από τους Αποστόλους να διαπιστώσει το γεγονός της Αναστάσεως και πρώτος να δει τον Αναστάντα Χριστό. Η ιεραποστολική δράση του υπήρξε θαυμαστή και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.
Ο Βασιλιάς των Ιουδαίων ο Ηρώδης ο Αγρίππας, εγγονός του Ηρώδη πού έσφαξε τα νήπια κατά τη Γέννηση του Χριστού, για να μετριάσει την αντιπάθεια των Ιουδαίων απέναντι του, έκανε διωγμό εναντίον των Χριστιανών. Με διαταγή του μάλιστα το 44 μΧ. αποκεφαλίστηκε ο Απόστολος Ιάκωβος, ο αδερφός του Ιωάννη. Πρώτος αυτός από τους Αποστόλους πρόσφερε τη ζωή του για την πίστη του Χριστού. Ο Ηρώδης είδε πως η πράξη του αυτή ικανοποίησε αρκετούς Ιουδαίους και αποφάσισε να συνεχίσει τις θανατικές εκτελέσεις.
Έτσι λοιπόν, κατά τις ημέρες του Πάσχα, συνέλαβε τον Απόστολο Πέτρο και τον έκλεισε στη φυλακή με αυστηρά δεσμά. Ημέρα και νύχτα δεκαέξι στρατιώτες τον φρουρούσαν «ανά τέσσερις». Ήθελε να τον εκτελέσει μετά το Πάσχα. Ώσπου έφτασε το τελευταίο βράδυ, πριν από την εκτέλεση του Αποστόλου. Πολλοί Χριστιανοί εκείνη την νύχτα συγκεντρώθηκαν στο σπίτι της Μαρίας, μητέρας του Ευαγγελιστή Μάρκου. Έκαναν ολονύχτια προσευχή για τη σωτηρία του Πέτρου. Ένας Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε στο δεσμωτήριο, ξύπνησε τον Πέτρο και του είπε να ετοιμαστεί. Με θαυματουργικό τρόπο έπεσαν οι αλυσίδες από τα χέρια του Πέτρου. Άνοιξαν οι πόρτες της φυλακής και πέρασαν, ο Άγγελος μαζί με τον Πέτρο, μπροστά από τους φρουρούς, χωρίς εκείνοι να το καταλάβουν. Αφού απομακρύνθηκαν από τη φυλακή, ο Άγγελος εξαφανίστηκε. Δεν υπήρχε πια κίνδυνος. Τότε συνήρθε ο Πέτρος από την έκπληξή του και κατάλαβε, πώς είχε σωθεί.
Η αλυσίδα του αποστόλου Πέτρου φυλασσόταν στα Ιεροσόλυμα έως το έτος 439 μ. Χ. Κάποιοι Χριστιανοί ευσεβείς διαφύλαξαν αυτή την αλυσίδα διαδοχικά από γενεά σε γενεά. Ο πατριάρχης των Ιεροσολύμων Ιουβενάλιος τη δώρισε στην αυτοκράτειρα Ευδοκία, η οποία τη μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, και το μεν ένα τμήμα της το εναπόθεσε μέσα στον ναό της Αγίας Σοφίας, ενώ το άλλο το έστειλε ως πολύτιμο δώρο στη Ρώμη, όπου βρίσκεται και τιμάται έως σήμερα.
Η προσκύνηση της Τίμιας Αλυσίδας του Αποστόλου Πέτρου γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 16 Ιανουαρίου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου