Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου είναι μία από τις αρχαιότερες μονές της Παλαιστίνης. 
Πρόκειται για το Μοναστήρι της Παναγίας του Χοζεβά, χτισμένο πάνω στα ερείπια της Λαύρας του Χοζεβά. Το σημερινό οικοδόμημα χρονολογείται από το 1878. 
Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου
Βρίσκεται σε μια ερημική και άγρια χαράδρα κι είναι κοντά στην αρχαία Ρωμαϊκή οδό, που οδηγεί από τα Ιεροσόλυμα στην Ιεριχώ.
Στην Αγία Γραφή η τοποθεσία αυτή λέγεται χείμαρρος Χορράθ και είναι συνδεδεμένη με πολλά ιστορικά γεγονότα. Ο Τόπος αυτός θεωρείται από πάντα ιερός.
Σ' αυτό το μέρος είναι η σπηλιά στην όποια είχε κάποτε κρύβει ο προφήτης Ηλίας για να γλιτώσει από την καταδίωξη του ασεβέστατου βασιλιά Αχαάβ και της ειδωλολάτρισσας συζύγου του της Ιεζάβελ. Σ' αυτή τη σπηλιά ο ζηλωτής προφήτης έμεινε μήνες και τρεφόταν κατά ένα θαυμαστό τρόπο. Μερικά κοράκια του έφερναν πρωί και βράδυ ψωμί και κρέας. Νερό έπινε από τον χείμαρρο. Όταν όμως κι από εδώ έλειψε το νερό, εξ αιτίας της ανομβρίας, ο προφήτης αναχώρησε κατ' εντολή του Θεού στα Σάρεπτα της Σιδώνος.
Στη σπηλιά αυτή ύστερα από χρόνια ήρθε και κλείστηκε κι ο θεοπάτορας Ιωακείμ. Σαράντα μερόνυχτα έμεινε εδώ νηστεύοντας και προσευχόμενος να του χαρίσει ο Θεός ένα παιδί, γιατί ήταν άτεκνος. Σ' αυτό το διάστημα κι η σύζυγος του Άννα είχε παραμείνει στο σπίτι της και προσευχόταν θερμά. Με δάκρυα παρακαλούσε και ζητούσε να της λύσει ο Πανάγαθος Θεός την ατεκνία της. Από μία τυπική διάταξη της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων φαίνεται πως ο χείμαρρος ήταν κτήμα του Ιωακείμ, του πατέρα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Εδώ υπήρχε και κήπος του ιδίου κι εδώ αργότερα κτίστηκε και Εκκλησία επ' ονόματι της Παναγίας.
Είναι ένα πολύπλοκο οικοδόμημα αποτελούμενο από τρεις ορόφους, το οποίο περιέχει την κεντρική Εκκλησία, παρεκκλήσια, το Σπήλαιο του Προφήτη Ηλία, κελιά, ξενώνες, αυλές, υπόγεια και βοηθητικούς χώρους. Η κεντρική Εκκλησία είναι αφιερωμένη στην γέννηση της Θεοτόκου, «Παναγία Χοζεβίτισσα». Στο βόρειο τμήμα του δαπέδου υπάρχουν μωσαϊκά και ο διάκοσμός του έχει ένα βυζαντινό δικέφαλο αετό. Το δάπεδο χρονολογείται τον 12ο αιώνα.
Σ' αυτή πέρασε κι ο άγιος Γεώργιος από τη νήσο Κύπρο, που είναι γνωστός με το επώνυμο Χοζεβίτης, τα περισσότερα χρόνια της ασκητικής ζωής του. Στο αρχαίο παρεκκλήσι του 6ου αιώνα είναι τοποθετημένος και ο τάφος του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου