Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Το Όρος των Ελαιών

Το Όρος των Ελαιών βρίσκεται ανατολικά της Ιερουσαλήμ και είναι το ψηλότερο στην περιοχή, 730 μέτρα από την επιφάνεια της Μεσογείου. Στα Εβραϊκά καλείται Χάρ-Χαζειτίμ, όρος των Ελαιών ή απλά Ε-Τουρ. 
Το Όρος των Ελαιών
Ονομάζεται έτσι, γιατί παλαιότερα ήταν κατάφυτο από ελιές. Ανάμεσα σ` αυτό και την Ιερουσαλήμ βρίσκεται η κοιλάδα του Ιωσαφάτ. Στα δυτικά του βουνού είναι το χωριό Γεθσημανή.
Αποτελείται από μια οροσειρά με 3 κορυφές. Τη νότια κορυφή της Ανάληψης του Χριστού, γύρω από την οποία συγκεντρώνονται όλα τα χριστιανικά προσκυνήματα του Όρους των Ελαιών, Τη βόρεια κορυφή Mount Scopous πάνω στην οποία είναι κτισμένο το Εβραϊκό πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και τη μεσαία με το νοσοκομείο Augusta Victoria, που είναι αφιερωμένο στη σύζυγο του Γερμανού αυτοκράτορα Βίλχεμ του Β'.
Το όρος Ελαιών, είναι συνυφασμένο με τον Ιησού: από εκεί έγινε η θριαμβευτική είσοδος Του στο Ιεροσόλυμα, εκεί προφήτευσε για το τέλος του κόσμου, εκεί πήγε με τους μαθητές Του μετά το τελευταίο Δείπνο, από εκεί έγινε η ανάληψη Του στους ουρανούς. Στο βουνό αυτό έγινε η «επί του όρους ομιλία», η παρουσίαση του Χριστού στους μαθητές του, ύστερα από την Ανάστασή του και η Ανάληψή του.
Από τον 4ο μ.Χ. αιώνα προσέλκυσε πολλούς Χριστιανούς προσκυνητές και μοναχούς και πάνω του χτίστηκαν εκκλησίες και μοναστήρια. Ένα χριστιανικό οδοιπορικό του 6ου αιώνα αριθμεί 24 εκκλησίες και προσκυνήματα πάνω στο Όρος, από τα οποία τα σπουδαιότερα ήταν: το προσκύνημα της Ανάληψης, το Αποστολείο, μέσα στο οποίο σωζόταν λείψανα των Αποστόλων, το Μαρτύριο του Αγίου Ινοκεντίου με Ιερά Λείψανα του Προδρόμου, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, το κελί και ο τάφος της Οσίας Πελαγίας, το μοναστήρι του Αβρααμίου το μοναστήρι της Φλαβίας, το μοναστήρι της Ουρβικίας και του Ευφρασίου, η εκκλησία του Αγίου Μάρκου, το σπήλαιο της διδαχής των Αποστόλων, ο τόπος της συνάντησης του Χριστού με τους Αποστόλους μετά την Ανάστασή Του, το Αρμένικο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, το μοναστήρι της Αγίας Μαρίας, το οποίο ανακαίνησε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός, η Εκκλησία Ελαιώνας, την οποία έχτισε η Αγία Ελένη στην Άγια Γη.
Σήμερα τα χριστιανικά προσκυνήματα του Όρους των Ελαιών είναι: 
Η Ιερά Μονή και ο τόπος της Ανάληψης: Στον τόπο αυτό υπήρχε εκκλησία που έχτισε η Αγία Ελένη και κατέστρεψαν οι Πέρσες το 614 μ.Χ. Σήμερα υπάρχει οκτάγωνο κτίριο με τρούλο μέσα στο οποίο βρίσκεται το αποτύπωμα του δεξιού ποδιού του Κυρίου κατά την Ανάληψη. Το προσκύνημα αυτό ανήκει στους Μωαμεθανούς αλλά έχουν δικαίωμα και τα άλλα δόγματα να τελούν τις ακολουθίες τους. Οι Ορθόδοξοι τελούν εσπερινό και Θ. Λειτουργία στην εορτή της Ανάληψης. Δίπλα του τόπου της Ανάληψης τη δεκαετία του 1980 σε έκταση του Πατριαρχείου άρχισε η κατασκευή της Ιεράς Μονής. Μετά από πολλές περιπέτειες το προσκύνημα διασώθηκε.
Η Μικρή Γαλιλαία: Στην κορυφή αυτή βρίσκεται εκκλησία αφιερωμένη στους Άνδρες Γαλιλαίους, τους Αποστόλους. Εδώ εμφανίστηκε ο Κύριος το απόγευμα της Κυριακής μετά την Ανάσταση του. Η περιοχή ήταν αγαπημένος τόπος της Παναγίας, όπου ανέβαινε πολύ συχνά. Σήμερα επισκεπτόμαστε την Εκκλησία που είναι χτισμένη και θυμίζει το περιστατικό που ο Άγγελος Κυρίου ανήγγειλε στη Θεομήτορα το γεγονός ότι σε 3 ημέρες θα την παραλάβει ο Κύριος στους ουρανούς.
Ακόμα το Ρωσικό μοναστήρι με τα λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που σώζονται μέχρι σήμερα και η Εκκλησία «Πάτερ ημών» και το προσκύνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου