Περιγραφή
Δεκάτη εκτη έκδοση του «νόστιμου» βιβλίου με εκατοντάδες συνταγές νηστίσιμων φαγητών (χωρίς κρέας) για όσους τηρούν τις σαρακοστές και όχι μόνον, γραμμένο με μεράκι από τον ηγούμενο της Ι. Μονής
Τατάρνης και έμπειρο μάγειρο, π. Δοσίθεο.
Τατάρνης και έμπειρο μάγειρο, π. Δοσίθεο.
Στο βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Δοσίθεου υπάρχουν πάνω από 400 συνταγές.
ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
από ένα μάτσο (όσα πιάνει το χέρι μας) μάραθο,
μαϊντανό,
σέσκουλα,
πράσα τρυφερά,
σπανάκι,
λάπαθα (αν υπάρχουν),
φρέσκα κρεμμυδάκια,
αρκετούς ανθούς κολοκυθιών,
8 αυγά,
4 κουταλιές βούτυρο,
λίγο λάδι (όσο συνήθως βάζετε και σε άλλες πίττες),
10 φύλλα κρούστας,
800γρ έως 1 κιλό φέτα,
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε τα λαχανικά καλά και τα ψιλοκόβουμε.
Χτυπάμε τ' αυγά, τα ρίχνουμε στη γέμιση καθώς και το τυρί που το έχουμε τρίψει με το χέρι.
Προσθέτουμε όσο πιπέρι θέλουμε. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και στρώνουμε τα πρώτα πέντε φύλλα, όχι τελείως τεντωμένα αλλά με πτυχές και ανάμεσα τα λαδώνουμε.
Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε.
Στη συνέχεια βάζουμε τα άλλα πέντε φύλλα αφού τα λαδώσουμε κι αυτά ένα ένα.
Κατόπιν, τυλίγουμε γύρω γύρω στο ταψί τις άκρες αφού ανασηκώσουμε λίγο την πίττα και μ' ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα φύλλα μέχρι κάτω κρατώντας τα με το άλλο χέρι σε σχήμα μπακλαβά.
Πασπαλίζουμε με λίγο κρύο νερό τα φύλλα για να μη κολλήσουν και αρπάξουν στο ψήσιμο, ρίχνουμε και το βούτυρο λιωμένο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
ΛΙΟΨΩΜΟ
ΥΛΙΚΑ:
1 κιλό αλεύρι (μισό σκληρό,
μισό μαλακό κατά προτίμηση),
2 & 1/2 ποτήρια του νερού πορτοκαλάδα,
2 & 1/2 ποτήρια του νερού νερό,
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ (ή 8 κουταλάκια του γλυκού κοφτά),
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα διαλυμένη σε χυμό λεμονιού,
λίγο αλάτι,
1 πιάτο της σούπας γεμάτο ελιές μαύρες (όχι ξυδάτες) καθαρισμένες από κουκούτσια και τεμαχισμένες σε 4-5 κομματάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για μια ώρα και πλέον. Προσέχουμε η ζύμη στο ταψί να μην έχει πάχος πάνω από 2 πόντους γιατί δε θα ψηθεί καλά.
ΔΑΧΤΥΛΑ
ΥΛΙΚΑ:
για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι,
1/2 ποτήρι λάδι άοσμο,
1/2 κιλό περίπου νερό,
λίγο αλάτι
για το σιρόπι
1/2 κιλό ζάχαρη ή ζάχαρη και μέλι,
350γρ νερό, κανέλλα ξύλο,
χυμό και φλούδα λεμονιού
για τη γέμιση
400γρ αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη ή 200γρ αμύγδαλο, 200γρ καρύδι, 1 μοσχοκάρυδο μεγάλο, λίγη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλάθουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι με τα δάχτυλα.
Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 1/2 ώρα περίπου.
Ανοίγουμε κατόπιν το φύλλο λεπτό και κόβουμε κομμάτια 12 x 8 πόντους περίπου.
Βάζουμε στο κάθε κομμάτι γέμιση και τυλίγουμε ρολό. Μ' ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες να ενωθούν για μη βγαίνει η γέμιση.
Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ελαφρά να πάρουν ξανθό χρώμα.
Τα στραγγίζουμε και τα βουτάμε για ένα λεπτό περίπου στο σιρόπι. Ραντίζουμε κατόπιν με ανθόνερο.
Η γέμιση γίνεται με ψιλοκοπανισμένα τα αμύγδαλα και τα καρύδια, το μοσχοκάρυδο τριμμένο και λίγη ζάχαρη.
Το σιρόπι το αφήνουμε να βράσει λίγο για να δέσει.
Διαιτολόγιο για μη κρεωφαγούντας
(και για ημέρες “λευκής” νηστείας)
Πρωινό 8π.μ.
1 φρυγανιά σικάλεως
1 ποτήρι γάλα αποβουτυρωμένο (1-2%)
10 - 11π.μ:
1 φρούτο
Μεσημβρινό 2μ.μ. περίπου:
3 φρυγανιές σικάλεως ή 50γρ ψωμί μαύρο ή 100γρ μαγειρεμένα ζυμαρικά ή όσπρια 120γρ ψάρι ψητό ή βραστό στεγνό (το ζύγισμα γίνεται μετά το ψήσιμο ή το βράσιμο) ή 1 & 1/2 κεσές γιαούρτι άπαχο (0-1%) ή 100γρ άπαχη μυζήθρα (όχι μανούρι ή ανθότυρο γιατί είναι παχιά) χόρτα ή σαλάτα με 3 κουταλάκια του γλυκού λάδι
Απογευματινό 5μ.μ. περίπου
1 φρούτο ή ένας καφές σκέτος με μια φρυγανιά
Βραδινό 8 - 9μ.μ.
3 φρυγανιές σικάλεως ή 50γρ ψωμί μαύρο 120γρ ψάρι βραστό ή ψητό στεγνό χόρτα (κυρίως ωμά) ή σαλάτα
Προ του ύπνου
1 φρούτο (πορτοκάλι ή αχλάδι ή μήλο)
Διαιτολόγιο για νηστεία με λάδι
Πρωινό 8π.μ.
50γρ ψωμί μαύρο ή 3 φρυγανιές σικάλεως 10γρ ελαιόλαδο (για να κατεβαίνει το ψωμί) 1 καφές σκέτος
10 - 11π.μ.
1 ποτήρι χυμός γκρέιπ-φρουτ χωρίς ζάχαρη 2 φρυγανιές σικάλεως
Μεσημβρινό 2μ.μ. περίπου
100γρ πατάτες βραστές ή όσπρια ή ρύζι (βρασμένο ή 25γρ ωμό)
250γρ λαχανικά, βραστές αγκινάρες και καρότα 15γρ λάδι λίγο χταπόδι βραστό ή σουπιά ή καλαμαράκια, χωρίς σάλτσες, στεγνά
Απογευματινό 5μ.μ. περίπου
1 φρούτο
Βραδινό 8μ.μ. περίπου
50γρ χταπόδι ή σουπιά στεγνά 1 αγκινάρα βραστή 20γρ λάδι 100-150γρ σαλάτα
Προ του ύπνου
100γρ φρούτα (όχι σύκα ή σταφύλια)
Διαιτολόγιο αδυνατίσματος εις καιρόν νηστείας
(άνευ ελαίου)
Πρωινό 8π.μ.
1 καφές χωρίς ζάχαρη 50γρ ψωμί μαύρο 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό με λίγο αλάτι (για να μουσκεύει το ψωμί)
1 καφές χωρίς ζάχαρη 50γρ ψωμί μαύρο 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι αραιωμένο σε λίγο ζεστό νερό με λίγο αλάτι (για να μουσκεύει το ψωμί)
10 - 11π.μ.
1 ποτήρι χυμός γκρέιπ-φρουτ χωρίς ζάχαρη 2 φρυγανιές σικάλεως
Μεσημβρινό 2μ.μ. περίπου
100γρ πατάτες βραστές ή ρύζι ή ζυμαρικά 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι (ως άνω) ελάχιστα όσπρια χωρίς σάλτσες 250γρ χορταρικά
Απογευματινό 5μ.μ. περίπου
150γρ φρούτα Βραδυνό 8μ.μ. περίπου: 50γρ ψωμί μαύρο 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι 100γρ σαλάτα 1 αγκινάρα με λίγα καρότα
Προ του ύπνου
100γρ φρούτα
100γρ φρούτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου