Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Περί προσευχής - Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος (Ευθυβούλου)

Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος [Ευθυβούλου] γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1942. Άρχισε την Ακαδημαϊκή του καριέρα με σπουδές στο Πολυτεχνείο του Λονδίνου, στον κλάδο της Μηχανολογίας – Μηχανικής. Στη συνέχεια όμως μέσα από την πολυσχιδή του δράση στην Παροικία και την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και με κορύφωση των πνευματικών του αναζητήσεων το θεοσημείο – συναπάντημα και γνωριμία του με τον μετέπειτα γέροντά του και Πνευματικό Καθοδηγητή, Ηγούμενο της Μονής του Τιμίου Προδρόμου του Έσσεξ, Γέροντα Σωφρόνιο, ο πατήρ Επιφάνιος με ιερή και έκδημη συμβουλία σπούδασε Θεολογία στο Θεολογικό Ινστιτούτο του Αγίου Σεργίου στο Παρίσι. Στη συνέχεια ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβώνης στη Βυζαντινή Ιστορία και Πατερική Θεολογία. 
Κάνοντας παράλληλες σπουδές στην Κοινωνιολογία, Βυζαντινολογία, Ρωμαϊκό και Βυζαντινό Δίκαιο, Ιστορία της Τέχνης, Βιβλιοθηκονομία, Ψυχοβιολογία, Ψυχογενετική, Παιδαγωγικά και άλλα.

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο το 1974, διετέλεσε για τέσσερα περίπου χρόνια ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Πάφου και ακολούθως επέστρεψε στη Λεμεσό, όπου ίδρυσε το Ορθόδοξο Πνευματικό Κέντρο Λεμεσού, με πλούσια πνευματική, συγγραφική και εκδοτική δράση.

Τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο εφημέριος της εκκλησίας του Αγίου Φανουρίου, στη Λαϊκή Λευκοθέα στη Λεμεσό και Πνευματικός καθοδηγητής χιλιάδων ανθρώπων. Αναπαλαίωσε και επέκτεινε την Ιερά Μονή της Παναγίας της Αμασγούς και των Μετοχίων της (Αγίου Ιωάννου Μοναγρίτου, Αγίου Σεργίου και Βάκχου, Αγίου Χρήστου του Κηπουρού, Αγίας Μαρίνας Καντού και Ζωοδόχου Πηγής)

Πέραν όμως αυτού, ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος είναι και ο εμπνευστής, ο ιδρυτής και Πνευματικός Καθοδηγητής του «Κρυφού Σχολειού», που αρχικά λειτούργησε ως Νηπιαγωγείο και Προδημοτική εδώ και 25 χρόνια και στη συνέχεια ως Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο τα τελευταία 17 χρόνια, χαράζοντας καινούρια πορεία πλεύσης στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας.

Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά κ.ά. χρήσιμα για την όλη πληροφόρηση της πολυσχιδούς διακονίας – διαχρονίας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου