Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Ο Ιορδάνης ποταμός

Είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο φημισμένος ποταμός της Αγίας Γης. Ποταμός της Παλαιστίνης, στον οποίο κήρυττε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και βάπτιζε τους πιστούς του. Το όνομα Ιορδάνης είναι εβραϊκό και παράγεται από το «ιάρδεν», που σημαίνει κατεβαίνω, καταπίπτω, και αυτό γιατί το ρεύμα του ποταμού είναι πολύ ορμητικό.
Ο Ιορδάνης ποταμός
Ο ποταμός σχηματίζεται από τη συμβολή 3 μικρότερων ποταμών: του Μουαγιέτ Χασπέγια, που πηγάζει από τους πρόποδες του όρους Ερμών, του Νταν, προερχόμενου νοτιοδυτικά, και του Μπανίγια, που πηγάζει από το Πάνειο σπήλαιο. Ρέει κατευθείαν προς το Νότο, σχηματίζει τη ιχθυοτρόφο λίμνη Χουλέ, τη Σαμαχωνίτιδα ή Μερώμ, και από εκεί χύνεται στη λίμνη Γεννησαρέτ ή Τιβεριάδα. Ξαναφεύγει από το χαμηλότερο σημείο της λίμνης και μετά από 220χλμ. συνεχίζει με πολλούς ελιγμούς και χύνεται στη Νεκρά Θάλασσα. Η κοιλάδα την οποία διατρέχει ο Ιορδάνης από τη λίμνη Τιβεριάδα μέχρι τη Νεκρά Θάλασσα, καλείται «κοιλάδα του Ιορδάνη». Η κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού εκτείνεται από το βορρά προς νότο και είναι αρκετά γόνιμη. Η περιοχή ποτίζεται από τα νερά του καθώς και από πηγές. Παράγονται μπανάνες, χουρμάδες, βαμβάκι και λαχανικά. 
Ο Ιορδάνης ποταμός είναι η κύρια υδατική αρτηρία του Ισραήλ που διασχίζει τη χώρα και αποτελεί τα φυσικά σύνορα με την Ιορδανία. Το βάθος του και το πλάτος του ποικίλει. Το χρώμα του ποταμού είναι κυρίως κίτρινο εκ της ιλύος που ορμητικά μεταφέρει, ενώ τα νερά του είναι μέτριας θερμοκρασίας και γλυφά. Υπολογίζεται ότι εκβάλλονται ημερησίως 6 εκατομμύρια τόνοι υδάτων στη Νεκρά Θάλασσα, ενώ τρέφονται επίσης και πολλά ψάρια. Ο ποταμός εκτός από τον πρωτεύοντα ρόλο που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει στην οικονομική ανάπτυξη του Ισραήλ, συνδέθηκε με πολλά θρησκευτικά και ιστορικά γεγονότα. 
Στην έρημο του Ιορδάνη ασκήτεψε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Εδώ βαπτίστηκε ο Χριστός. Από εδώ επίσης έγινε και η ανάληψη του προφήτη Ηλία στον ουρανό, οι προσκυνητές μπορούν να δουν το Σπήλαιο του προφήτη Ηλία. Τον Ιορδάνη πέρασαν και οι Εβραίοι κοντά στην Ιεριχώ με επικεφαλής τον Ιησού του Ναυή, όταν απελευθερώθηκαν από την Αίγυπτο και αφού περιπλανήθηκαν για 40 χρόνια. Στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού χωρίστηκαν οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ πριν μπουν να καταλάβουν τη Γη της Επαγγελίας. Στην έρημο ασκήτεψε και η οσία Μαρία η Αιγυπτία και οαββάς Ζωσιμάς. Επίσης κατά τη Παλαιά Διαθήκη, όταν ο Δαυίδ πέρασε τον Ιορδάνη απέναντι για να ξεφύγει από τον Αβεσσαλώμ, ο Νεεμάν λούστηκε στον Ιορδάνη και γιατρεύτηκε. 
Από τη στιγμή που στα νερά του βαπτίστηκε ο Ιησούς, έγινε ιερό προσκύνημα των χριστιανών. Το βάπτισμα στον Ιορδάνη ποταμό καθιερώθηκε από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, το νερό του ως αγίασμα, μεταφέρεται σ' όλα τα μέρη του κόσμου. Ήδη από τον 3μ.Χ. αιώνα ο τόπος της βαπτίσεως του Κυρίου είχε καθιερωθεί στο νότιο άκρο του ποταμού Ιορδάνη και ακριβώς απέναντι από την πόλη Ιεριχώ. Στο σημείο αυτό τα νερά είναι ρηχά και η τοποθεσία ονομάζεται Βηθαβαρά, δηλαδή πέρασμα. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη δυτική όχθη υψώνεται επιβλητικά το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Το σημερινό του κτίριο ανοικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα από το ελληνικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου