Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Καπερναούμ, η πόλη των θαυμάτων του Χριστού

H Kαπερναούμ είναι μια από τις πιο γνωστές πόλεις της Καινής Διαθήκης. Πόλη της Γαλιλαίας κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ, που έχει το εβραϊκό όνομα Καφάκρ-Ναχούμ, δηλαδή χωριό παρακλήσεων ή χωριό του Ναούμ. 
Καπερναούμ, η πόλη των θαυμάτων του Χριστού
Πολλές αφηγήσεις των Ευαγγελιώναναφέρουν την πόλη της Καπερναούμ. Εδώ ήταν ο δεύτερος τόπος κατοικίας Χριστού μετά τη Ναζαρέτ και πέρασε πολλά χρόνια στο διάστημα του βίου του. Έκανε πολλά θαύματα, όπως η ανάσταση της θυγατέρας του Ιάρειου, οι θεραπείες του ιού του αυλικού, του υπηρέτη του εκατόνταρχου, της πεθεράς του Πέτρου, της αιμορρούσης και της θυγατρός του νομικού. Ήταν ο τόπος κατοικίας των αποστόλων Πέτρου, Ανδρέα, Ιακώβου, Ιωάννη και Ματθαίου. Εδώ βρήκε τους περισσότερους από τους μαθητές του και δίδαξε στη μεγάλη συναγωγή της Καπερναούμ. 
Οι κάτοικοί της ασχολούνταν με το ψάρεμα, τη γεωργία και το εμπόριο. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή η Καπερναούμ ήταν μεγάλο τελωνειακό κέντρο. Πλούσιοι τελώνες, Ρωμαίοι αξιοματούχοι και στρατιώτες, ήταν μεταξύ των κατοίκων της. Μέχρι τον 4ο αιώνα ήταν καθαρά εβραική πόλη. Κατά τη Βυζαντινή εποχή, 4ος-6ος αιώνας, ήταν αναγνωρισμένη ως ένα από τα σπουδαιότερα χριστιανικά προσκυνηματικά κέντρα. 
Μετά την Αραβική κατάκτηση της Αγίας Γης, η Καπερναούμ άρχισε να παρακμάζει και τον 11ο αιώνα καταστράφηκεαπο ισχυρό σεισμό και έκτοτε εγκαταλείφθηκε εντελώς. Σήμερα δεν υπάρχει η πόλη της Καπερναούμ, αλλά πιστεύουν ότι είναι η Τελ-Χουμ, πόλη που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό μέρος της εκβολής του ποταμού Ιορδάνη στη λίμνη Γεννησαρέτ. 
Έτσι από την αρχαία Καπερναούμ δεν υπάρχουν σήμερα παρά μόνο πέτρες σκορπισμένες. Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τα ερείπια της Συναγωγής της, όπου ο Κύριος πήγαινε κάθε Σάββατο κρατώντας πιστά τον Μωσαϊκό Νόμο. Κοντά στη θάλασσα υπάρχει ο ορθόδοξος ναός των Δώδεκα Αποστόλων με εξαιρετικές αγιογραφίες. Στον αρχαιολογικό χώρο της Καπερναούμ διακρίνει κανείς και τα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του 5ου αιώνα. Είναι το αρχαιότερο χριστιανικό προσκύνημα της Άγιας Γης, που κτίστηκε πάνω στα ερείπια του "σπιτιού" του Απόστολου Πέτρου. 
Στα περίχωρα της Καπερναούμ ο Χριστός έκανε τα περισσότερα θαύματά Του και εκφώνησε και την περίφημη "επί τους όρους ομιλία του". Σήμερα το όρος αυτό ονομάζεται και «Όρος των Μακαρισμών» και στη κορυφή του (346μ) είναι κτισμένη εκκλησία που ανήκει στους Λατίνους. Στην Καπερναούμ διδάχθηκε για πρώτη φορά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Στην περιοχή της Κατεστραμένης Καπερναούμ, δίπλα στη θάλασσα υψώνεται αγέρωχη η ΙεράΜονη με τον επιβλητικό Ναό. Είναι αφιερωμένος στους 12 Αποστόλους, οι οποίοι από απλοί ψαράδες, επιλέχθηκαν από τον Κύριο για την μεγάλη αποστολή τους, την διάδοση του χριστιανισμού. Ο ναός κτίστηκε το 1932 από τον πατριάρχη Δαμιανό και ανακαινίστηκε το 1976. Είναι το πιο απομακρυσμένο προσκύνημα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου