Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Η Μονή του Αγίου Συμεών - Καταμόνας

Νοτιοδυτικά της Ιερουσαλήμ, πάνω στο λόφο Καταμόνας, βρίσκεται αυτό το προσκύνημα της Ιεράς Μονής του Αγίου Συμεών. Η παράδοση αναφέρει ότι στον τόπο αυτό βρισκόταν το σπίτι του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου, με τον κήπο και τους τάφους της οικογένειάς του. 
Η Μονή του Αγίου Συμεών - Καταμόνας
Ο Άγιος Συμεών ήταν ένας από τους 70 μεταφραστές της Παλαιάς Διαθήκης. Λέγεται και Θεοδόχος, γιατί αξιώθηκε να κρατήσει στην αγκαλιά του τον Χριστό.
Μελετώντας τα ιερά κείμενα ο Συμεών, ιδιαίτερα το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα, που αναφέρεται η «εκ παρθένου γέννησης» του Μεσσία, διερωτήθηκε κατά πόσον αυτό ήταν δυνατό να γίνει. Τότε έβγαλε το δαχτυλίδι του και το έριξε στο Νείλο ποταμό, λέγοντας «εάν ξαναβρώ το δαχτυλίδι τούτο, τότε θα πραγματοποιηθούν οι προφητείες».
Πράγματι, ύστερα από μερικές μέρες, τρώγοντας ψάρι, βρήκε το δαχτυλίδι του μέσα στο ψάρι που του προσφέρθηκε. Τότε απευθυνόμενος προς τον Θεό τον παρακάλεσε να τον αξιώσει να μην πεθάνει, προτού δει τον Χριστό.
Όταν δε σαν ιερέας στον Ναό του Σολομώντα είδε την Παρθένο Μαρία, να έρχεται στο Ναό με το Θείο Βρέφος, φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα, και είπε «Νύν απολύεις τον δούλων σου Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριον σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως είς αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ».
Απευθυνόμενος δε προς την Θεοτόκο είπε: «Ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον και σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία», προφητεύοντας τον μεγάλο πόνο, που θα δοκίμαζε με την σταύρωση του Υιού της.
Ο Άγιος Συμεών έζησε 270 χρόνια. Ο τάφος του σώζεται, ενώ το σκήνωμά του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη επί Ιουστινιανού. Ο Ναός κατασκευάστηκε το 1859 από το μοναχό Αβράμιο.
Σήμερα, μέσα στην Εκκλησία ο προσκυνητής μπορεί να δει το λαξευμένο, πάνω σε φυσικό βράχο, τάφο του Δικαίου. Έως σήμερα σώζονται πέτρες του παλιού κτιρίου και γύρω από το κτήριο διάφορες υπόγειες δεξαμενές. Πολλά κομμάτια του εδάφους είναι στρωμένα με ψηφίδες. Στο εικονοστάσιο υπάρχουν τρεις εικόνες: η μία παριστάνει τον Άγιο να ερμηνεύει το «Ιδού η Παρθένος», η άλλη τον Άγιο να ρίχνει το δαχτυλίδι του στο ποτάμι και η τρίτη να βρίσκει το δαχτυλίδι μέσα στο ψάρι. Το έδαφος όλου του Ναού είναι στρωμένο με κόκκινο και λευκό μάρμαρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου