Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μάκρη Αλεξανδρούπολης

Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την κωμόπολη της Μάκρης, την οποία συναντά κανείς στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αλεξανδρουπόλεως – Κομοτηνής βρίσκεται η Ιερά γυναικεία Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Η Παναγία του Έβρου». 
Η Μονή βρίσκεται κοντά στην όμορφη παραλία της Μάκρης, πλησίον των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων και του θερινού παραθεριστικού οικισμού των ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως. 

Η ιστορία της Μονής 

Όταν τον Ιούλιο του 1974, ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος (νυν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης), μετέβη στη νέα του έδρα, παρατήρησε ότι εντός των ορίων της επαρχίας του, δεν υπήρχε μοναστήρι ούτε καν μετόχι άλλης Μονής.! 
Η ανάγκη για σύσταση μίας Μονής με μοναστική Αδελφότητα, στα όρια της Μητροπόλεώς του, ώθησαν το δραστήριο ποιμενάρχη να προβεί στην ανέγερση του Καθολικού της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη βορειοδυτική πλευρά του παραθαλάσσιου κτήματος που ήταν ιδιοκτησία της Ιεράς Μητροπόλεως (από αγορά του προκατόχου του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Κωνσταντίνου Χρόνη) στην περιοχή της Μάκρης Αλεξανδρουπόλεως. 
Το χρονικό διάστημα 1978 – 1981, αποπερατώθηκε το καθολικό και ανεγέρθησαν οι τρεις πτέρυγες κελιών, οι βοηθητικοί χώροι και ο χώρος υποδοχής επισκεπτών. Μετά από στενή πνευματική συνεργασία του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου με τον Αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο Μαντζάρογλου και κατόπιν προσκλήσεως, ήλθαν από το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Θεσσαλονίκης, στις 17 Ιανουαρίου 1983, οι πρώτες μοναχές και επάνδρωσαν το νέο πνευματικό φυτώριο του Έβρου. Ηγουμένη εξελέγη η Μοναχή Μακρίνα Σιδηρά, η οποία μέχρι και σήμερα είναι η άξια οιακοστρόφος του σκάφους της Μονής. 

Το καθολικό και οι κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής 

Το καθολικό της Μονής είναι κυριολεκτικά η καρδιά του Μοναστηριού. Από εδώ ξεκινούν όλες οι πνευματικές και κοινωνικές δραστηριότητες της Αδελφότητας. Ο Ναός είναι ρυθμού σταυροειδής με τρούλο, με τρίκογχο ιερό και δύο κόγχες για τους βυζαντινούς χορούς. 
Στο αριστερό μέρος του Ναού βρίσκεται το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι με την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας και δίπλα ακριβώς το ξύλινο κουβούκλιο με την εφέστια εικόνα της «Παναγίας του Έβρου», γεμάτη από τα αφιερώματα της αγάπης των πιστών. 
Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε επάνω σε ξύλο παλαιότερης κατεστραμμένης αγιορείτικης εικόνας και είναι επενδυμένη με ασημένιο κάλυμμα («πουκάμισο»). 
Η επωνυμία της «Παναγία του Έβρου», οφείλεται στον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο, ο οποίος για να τονώσει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνημα των κατοίκων του ακριτικού Έβρου, της έδωσε ως προσωνύμιο, το όνομα του τόπου. 
Στο δεξιό μέρος του Ναού βρίσκεται το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας και ο περίτεχνος ξυλόγλυπτος δεσποτικός θρόνος. 
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις διαιρούνται σε πτέρυγες. Στον ισόγειο χώρο της νότιας πτέρυγας υπάρχουν οι αίθουσες υποδοχής, ο ξενώνας, η γραμματεία, το μαγειρείο και οι βοηθητικοί χώροι. 
Στο ισόγειο της δυτικής πτέρυγας (και στη βόρεια πτέρυγα) βρίσκονται τα εργαστήρια των εργόχειρων των αδελφών και στους ορόφους στεγάζεται η μοναστηριακή βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο. 
Τα κελιά των μοναζουσών βρίσκονται κατά μήκος του κυρίως οικοδομήματος. Στη Μονή ανήκουν και τα παρεκκλήσια – μετόχια: του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Κωνσταντίνου, του Αγίου Ιερομάρτυρα Ανθίμου επισκόπου Νικομηδείας, της Αγίας Ευφημίας και του Πρωτόκλητου Απόστολου Ανδρέα (ιδρυτού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως). 

Η μοναστική ζωή στην «Παναγία του Έβρου» 

Στα σχεδόν 25 χρόνια ζωής του Μοναστηριού, η λειτουργική ζωή της Αδελφότητας είναι οργανωμένη κατά την παράδοση του Αγιορείτικου κοινοβιακού μοναχισμού. Σε καθημερινή βάση τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες του εκκλησιαστικού 24ώρου, Θείες Λειτουργίες, αγρυπνίες, παρακλήσεις, μνημόσυνα, κ.α… 
Εκτός όμως από το πλούσιο πνευματικό έργο που επιτελούν στην ευρύτερη περιοχή, αξιοσημείωτο είναι και το έργο των χειρών των μοναζουσών. 
Πέραν από τα βασικά μοναχικά διακονήματα, οι αδελφές διατηρούν κηροπλαστείο, εργαστήριο θυμιάματος, οργανωμένο Αγιογραφικό Οίκο με έργα τους σπουδαίας καλλιτεχνικής αξίας φορητές βυζαντινές εικόνες (Αγιορείτικης τεχνοτροπίας), αγιογράφηση ιερών ναών και εργαστήριο ιεροραπτικής και κεντητικής τέχνης. 

Για επικοινωνία: Ιερά γυναικεία Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Η Παναγία του Έβρου», Μάκρη Αλεξανδρουπόλεως, τηλ: (25510) 71.263, fax: (25510) 71.350.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου