Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά (18 Οκτωβρίου)

Σήμερα τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, συγγραφέα του ομώνυμου Ευαγγελίου, αλλά και του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων, δηλαδή δύο από τα 27 κανονικά βιβλία της Καινής Διαθήκης, καθώς και αγιογράφου της Θεοτόκου.
Καταγόμενος από το σπουδαίο πνευματικό κέντρο της αρχαιότητας και του Χριστιανισμού, την περίφημη Αντιόχεια της Συρίας, ο Λουκάς, σπούδασε την ελληνική παιδεία και αναδείχθηκε σε άριστο επιστήμονα ιατρό.
Μετά τη συνάντησή του με τον Παύλο, στα μέρη της Ελλάδας, όπου ασκούσε την ιατρική επιστήμη, τον ακολούθησε πιστά στις περιοδείες του και πρόσφερε σ’ αυτόν την αναγκαία ιατρική φροντίδα και συμπαράσταση στο ιεραποστολικό έργο. Μάλιστα, όπως ο Απόστολος Παύλος, ο «απόστολος των εθνών», αναφέρει, μόνο ο Λουκάς τον συνόδευσε και του συμπαραστάθηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του.

Μετά το μαρτυρικό θάνατο του διδασκάλου του (64 μ.Χ.), περιόδευσε σε διάφορα μέρη και ιδίως στην κεντρική Ελλάδα, όπου κήρυξε και συνέβαλε τα μέγιστα στην επικράτηση του Χριστιανισμού.

Εκοιμήθη και ετάφη στα μέρη της Βοιωτίας, σε ηλικία περίπου 80 ετών. Τον 4ο αιώνα το ιερό του λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου είχαν τοποθετηθεί και τα λείψανα των άλλων Αποστόλων, καθώς και διακεκριμένων Αγίων.

Ο Λουκάς θεωρείται ως ο πρώτος αγιογράφος της Εκκλησίας, αφού, σύμφωνα με την παράδοση, είχε ιστόρισε τρεις εικόνες της Θεοτόκου με κερί και μαστίχα, τις οποίες και παρουσίασε στην Ίδια την Παναγία και Αυτή τις ευλόγησε (μεταξύ αυτών και η εικόνα της Ελεούσας του Κύκκου). Σύμφωνα με την παράδοση, από το χέρι του Ευαγγελιστή Λουκά αγιογραφήθηκαν και άλλες εβδομήντα εικόνες της Θεοτόκου, που βρίσκονται σε διάφορες μονές και προσκυνήματα της Κύπρου και της ευρύτερης Ορθοδοξίας.

Σήμερα πανηγυρίζουν μεταξύ άλλων ναών, οι τουρκοκρατούμενες ενορίες Αγίου Λουκά στην Παλαιά Λευκωσία, της Μουσουλίτας, της Λαπήθου και το ομώνυμο παρεκκλήσι στη Χρυσίδα της Κυθρέας, καθώς επίσης οι ενοριακοί ναοί στην Αμμόχωστο, στο Παλαιχώρι, τις Κόκκινες Στροβόλου, την Πάφο, τη Λεμεσό και την Αραδίππου.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Πηγή: churchofcyprus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου