Η πρωτεύουσα αρετή της Θεοτόκου μέσω της οποίας βιώθηκε και εκφράστηκε η πίστη, η εμπιστοσύνη και η αγάπη της προς τον Θεό είναι κατά κυριολεξία η ταπείνωση!
Η Παναγία γνώριζε βιωματικά και εμπειρικά ένα γεγονός μέχρι τότε άγνωστο στην ανθρωπότητα, ότι το πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα του Θεανθρώπου είναι η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.
Η αγάπη η οποία είναι η πιο φανερή εκδήλωση της φύσης του Θεού δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την ταπείνωση. Γνωρίζαμε βέβαια ότι ο Θεός είναι παντοδύναμος, Δημιουργός του σύμπαντος, πανταχού παρόν, αλλά η ταπείνωσή Του ήταν κάτι πρωτοφανές για τους ανθρώπους. Αποκαλύφθηκε η ταπείνωσή Του ενώπιον μας διά της ενσαρκώσεώς Του. Ήλθε στη γη και μας είπε ο Ίδιος: “μάθετε ἀπ᾿ ἐμοῦ, ὅτι πρᾷός εἰμι καὶ ταπεινὸς τῇ καρδίᾳ”
Η Παναγία κερδίζει και “συνετήρει ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτῆς” την θαυμάσια αρετή αυτή συνεργαζόμενη με τον Θεό. Γι` αυτό κατέστη δυνατόν να λάβει ο Θεός την ανθρώπινη φύση από την παρθένο και γι αυτό η Υπεραγία Παρθένος ονομάστηκε ΜΗΤΕΡΑ του Θεού, μητέρα της Αγάπης φανερωμένη στη πράξη ως Μητέρα της Ταπείνωση!
Η Μητέρα του Θεού, η μάνα της αγάπης είναι εν τοις πράγμασιν Μάνα τη Ταπείνωσης.
Αν θέλουμε να είμαστε στ’ αλήθεια ο κλήρος της Παναγίας χρειάζεται να την μιμηθούμε σε αυτή την αρετή. Αν δεν συνεργούμε με τον Θεάνθρωπο Ιησού για την αλήθευση και πραγμάτωσή της ταπείνωσης το να λεγόμαστε κλήρος της Παναγίας συνιστά απλώς ένα ενδιαφέρον ιστορικό γεγονός, όχι όμως μία οντολογική πραγματικότητα.
Η δημιουργία της εικόνας αυτής αποτελεί ιδέα ενός κληρικού του Ναού μας. Κάθε λεπτομέρεια της εικόνας ακόμη και το όνομά της είναι πρωτοβουλία του η οποία πραγματώθηκε δια μέσου συνεργασίας με έναν καλό αγιογράφο και το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής το βλέπετε μπροστά σας!
Το θεολογικό νόημα και την αισθητική αξία της εικόνας αυτής ανεγνώρισε ο Πατριάρχης Πάσης Γεωργίας Ηλίας Β` και μας έδωσε ευλογία ώστε να τιμάται η εικόνα αυτή στον γεωργιανό εκκλησιαστικό χώρο επισήμως, ενώ το πρωτότυπο της εικόνας βρίσκεται στο μητροπολιτικό οίκο του Πατριάρχη πάσης Γεωργίας!
Η εικόνα αυτή είναι ήδη γνωστή και αποδεκτή στην Κύπρο, στην Μητρόπολη Λεμεσού όπου παραδόθηκε η εικόνα ως δώρο. Φιλοτεχνήθηκε η αγία εικόνα αυτή επίσης για την Ι.Μ Βαθοπαιδίου όπου την αποδέχθηκε ιεροπρεπώς ο ηγούμενος Γέροντας Εφραίμ.
Όπως γνωρίζετε στο συγκρότημα του Ι. Ναού μας σύντομα θα ολοκληρωθεί ο τέταρτος σε σειρά Ναός. Γι` αυτόν τον Ι. Ναό αγιογραφήσαμε αντίγραφο της εικόνας το οποίο θα αποτελέσει την κεντρική εικόνα του Ναού εφόσον ο συγκεκριμένος Ι. Ναός είναι αφιερωμένος στην δόξα της Παναγίας!
________________________________________
Εμπνευστής της εικόνας: Ιερέας Ι. Ν.Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού π. Σάββας Ταβάτζε.
Αγιογράφος: Λάσα Νταρμπουασβίλι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου