Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
Σήμερα, 14 Ιουλίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ακύλα, εκ των Εβδομήκοντα Μαθητών του Κυρίου, ο οποίος αναδείχθηκε σε επίσκοπο Λευκάδος, και του Οσίου Νικοδήμου Αγιορείτου, του σοφωτάτου της Εκκλησίας διδασκάλου.
Ο Όσιος Νικόδημος γεννήθηκε στη νήσο Νάξο το 1749 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς και ενάρετους. Η μεγάλη αφοσίωση της μητέρας του Αναστασίας στην παράδοση της Εκκλησίας, την οδήγησε αργότερα στον ασκητικό βίο, μονάζοντας στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου της Νάξου, με το όνομα Αγάθη.

Τα πρώτα γράμματα τα διδάχθηκε στη Νάξο. Είχε διδάσκαλο τον Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο, αδελφό του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Κατόπιν μετέβη στην Ελληνική Σχολή της Σμύρνης, όπου έλαβε ανώτερη μόρφωση και διευρυμένη παιδεία.

Μετά από διάφορες περιπέτειες, το 1775 μ. Χ., πήγε στο Άγιο Όρος. Στη Μονή Διονυσίου εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Νικόδημος. Οι πατέρες, αξιοποιώντας τις γνώσεις του, τον διόρισαν αναγνώστη και γραμματέα της Μονής. Με κάθε ευκαιρία «εξαγοραζόμενος τον καιρό» ο μοναχός Νικόδημος μελετούσε την Αγία Γραφή και την Πατερική Θεολογία. Αναδείχθηκε σε υπόδειγμα διακονίας και πράξεων αρετής ανάμεσα στους αδελφούς της Μονής.

Κατόπιν, με ευλογία του ηγουμένου και των πατέρων, αποσύρθηκε σε κελλί στην έρημο για περισσότερη άσκηση και αύξηση των αρετών, με ταπείνωση και υπακοή. Εκεί επιδόθηκε στη βαθύτερη μελέτη της Θεολογίας, και στη συγγραφή πολλών θεολογικών, αγιολογικών και εν γένει ψυχωφελών βιβλίων. Ανάμεσα στα δημοφιλή του συγγράμματα εντάσσονται ο «Συναξαριστής», το «Εορτοδρόμιον», το «Πηδάλιον», η «Νέα Κλίμακα», ο «Αόρατος Πόλεμος» και άλλα.

Η ασκητική ζωή, ο ενάρετος βίος, ο ζήλος για την Ορθόδοξη Εκκλησία και η θεολογική του γνώση τον ανέδειξαν Πατέρα και Διδάσκαλο της Εκκλησίας.

Ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης παρέδωσε το πνεύμα του στον Αναστημένο Κύριο τα χαράματα της 14ης Ιουλίου το 1809 μ.Χ. στο κελλί του στις Καρυές του Αγίου Όρους, μετά από ποικίλες περιπέτειες της υγείας του, σε ηλικία 60 ετών.

Το 1955, η συνείδηση της Εκκλησίας τον κατέταξε στο αγιολόγιό της, και τιμάται από τους πιστούς πλέον την ημέρα της κοιμήσεώς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου