Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

«Στον Παράδεισο χωρώ, μόνο όταν συγχωρώ»

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης, Ιεροκήρυκας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης
Κυριακή Τυρινής (Ματθ. στ΄, 14 - 21)
Με τη Χάρη του Θεού φθάσαμε και πάλι την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, την πνευματική περίοδο που ξεκινά από αύριο Καθαρά Δευτέρα και που αποτελεί ένα στάδιο πνευματικό, έναν αγώνα μέσα σε 
μία διαδρομή κατά την οποίαν η Εκκλησία μας προσκαλεί και μας καλεί σε μελέτη εσωτερική του εαυτού μας, σε ενδοσκόπηση, που θα μας βοηθήσει να φθάσουμε και να βιώσουμε την Ανάσταση του Κυρίου και Θεού μας.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, αυτής της ευλογημένης πνευματικής πορείας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ποικίλους πειρασμούς και πολλούς εχθρούς που θα προσπαθήσουν να δυσκολέψουν τον αγώνα μας.

Ο πρώτος εχθρός που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι δυστυχώς ο ίδιος ο εαυτός μας, ο οποίος έχει συνηθίσει σε μία ψεύτικη χαρά που βρίσκει στις ματαιότητες αυτής της πρόσκαιρης ζωής.

Σήμερα Κυριακή της Τυρινής, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μας λέγει ότι πρέπει να συγχωρούμε τους άλλους, δηλαδή τους συνανθρώπους μας χωρίς εξαιρέσεις, εάν επιθυμούμε κι εμείς να τύχουμε της συγχωρήσεως του Θεού. Ιδιαίτερα εκείνους που μας έχουν αδικήσει κι αυτό είναι βασικό πράγμα για την ευτυχία μας και για την απόκτηση της αιώνιας ζωής.

«Ἐὰν γὰρ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος· ἐὰν δὲ μὴ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, οὐδὲ ὁ πατὴρ ὑμῶν ἀφήσει τὰ παραπτώματα ὑμῶν».

Άλλωστε ο Ίδιος ο Κύριος μας προτρέπει στην Κυριακή Προσευχή « ... καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν ...».


Ο Κύριος ζητάει να έχουμε αγάπη αληθινή μεταξύ μας, αγάπη ανυπόκριτη, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι θα αντιληφθούν ότι είμαστε πραγματικοί μαθητές Του.

Μία αγάπη σταθερή και απεριόριστη προς κάθε άνθρωπο, μιμούμενοι ακριβώς τον Θεό της αγάπης και της αλήθειας, τον Αρχηγό της Ζωής, τον Κύριο Ιησού Χριστό ο οποίος υπήρξε το Μεγάλο Παράδειγμα της συγχωρήσεως επάνω στο Σταυρό καθώς παρακαλούσε, αιμόφυρτος, τον Ουράνιο Πατέρα Του και Πατέρα όλων «Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς˙ οὐ γὰρ οἴδασι τί ποιοῦσι ».

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρεται και στη νηστεία. Αυτόν τον πανάρχαιο και θεόσδοτο θεσμό που παρέχει στον Χριστιανό πολλές χαρές και ευλογίες, που τον αποτοξινώνει και τον εξυγιαίνει σωματικά και πνευματικά και τον οπλίζει εναντίων των παθών και των τρομερών δαιμονίων που τον πολεμούν ανηλεώς για να του κλέψουν τη βεβαιότητα της σωτηρίας του.

Ο Κύριος μας καλεί να ξεπεράσουμε τη φαρισαϊκή, υποκριτική νηστεία που είναι αποτέλεσμα του εγωκεντρισμού, της επίδειξης και της ψευτοευλάβειας.

Επιθυμεί να απορρίψουμε τα φθηνά συναισθήματα και τις σκέψεις που μας κρατούν δέσμιους στη γη και μας ομιλεί για τον αληθινό θησαυρό που δεν είναι το χρυσάφι, το χρήμα, το ασήμι, τα πολύτιμα πετράδια και όλα εκείνα που σκουριάζουν ή χάνουν την αξία τους με το πέρασμα του χρόνου.

Ο Κύριος ομιλεί για θησαυρούς που δεν κλέβονται, που είναι ουράνιοι και πνευματικοί, που δε χάνουν ποτέ την αξία τους και συνιστά να επιδιώκουμε τη συλλογή τέτοιων θησαυρών που είναι ... τα καλά έργα. Μόνον αυτά, δηλαδή τα καλά έργα, θα μας ανοίξουν την πόρτα του Παραδείσου χαρίζοντάς μας τον άφθαρτο πλούτο της αιώνιας ζωής, γι’ αυτό ... «Μὴ θησαυρίζετε ὑμῖν θησαυροὺς ἐπὶ τῆς γῆς, ὅπου σὴς καὶ βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται διορύσσουσι καὶ κλέπτουσι· θησαυρίζετε δὲ ὑμῖν θησαυροὺς ἐν οὐρανῷ, ὅπου οὔτε σὴς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδὲ κλέπτουσιν· ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν».

Αγαπητοί μου, 
Μεγάλο πράγμα η συγχώρεση. Με την εφαρμογή της όλα ομαλοποιούνται και επανέρχεται η πολυπόθητη ειρήνη στις σχέσεις και γενικότερα σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου.

Άλλωστε η συγχώρεση όπως είπαμε παραπάνω, ανοίγει τη θύρα του Παραδείσου μέσα στον οποίο χωρούν οι πάντες όπως λέγει συχνά στα φωτισμένα κηρύγματά του με τον ζωντανό ποιητικό λόγο του, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος: «στον Παράδεισο χωρούμε, όσοι συγχωρούμε».

Γι’ αυτό ας κοιτάξουμε ψηλά στον Ουρανό και ας μην ασχολούμαστε με το χώμα διότι δεν ανήκουμε στο χώμα αλλά στον Ουρανό, όπως λέγει συχνά με τον χαρακτηριστικό, ειρηνικό λόγο του, ο σοφός, ασκητικός και βαθύτατα πνευματικός, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος.

Μόνον έτσι θα αξιωθούμε να βιώσουμε τη χαρά της Χαράς. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να φθάσουμε στο τέλος αυτής της πνευματικής διαδρομής και να απολαύσουμε την Άνοιξη, το Πάσχα, την Ανάσταση.
Πηγή: Romfea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου