Το εκκλησάκι αυτό της Σαντορίνης το οποίο ονομάζεται εκκλησία της Παναγιάς της Κατεφιανής, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv είναι ένας μικρός αλλά εντυπωσιακός ναός που δύσκολα τον εντοπίζεις με γυμνό μάτι όταν κοιτάς από μακριά τα βράχια.
Κι αυτό γιατί είναι θεμελιωμένο κυριολεκτικά μέσα στα θεόρατα βράχια της Σαντορίνης και συγκεκριμένα στα βράχια του Μέσα Βουνού τα οποία απλώνονται πάνω από την παραλία της Περίσσας.
Ο μικρός κατάλευκος ναός χρονολογείται την περίοδο μεταξύ 1537 – 1650 μ.Χ.. Το άσπρο εκκλησάκι δεσπόζει στα βράχια και έχει ακόμη και μια μικρή και πολύ περιποιημένη αυλή. Ένα προαύλιο χώρο που σου προκαλεί γαλήνη και ηρεμία αν τύχει και βρεθείς εκεί. Η θέα που προσφέρει από εκεί είναι απερίγραπτη και σου κόβει την ανάσα.
Γιατί ονομάστηκε όμως έτσι η συγκεκριμένη εκκλησία; Η Παναγία Κατεφιανή πήρε το όνομά της από την λέξη κατεφιό, δηλαδή το καταφύγιο. Θεωρείται ότι σε εκείνο το σημείο στα βράχια κατέφευγαν οι κάτοικοι σε περιόδους εχθρικών επιδρομών. Αυτός είναι και ο λόγος που η πρόσβαση προς αυτό χρειάζεται και περπάτημα.
Για να το προσεγγίσεις θα ακολουθήσεις αρχικά ένα μικρό μονοπάτι που θα χρειαστείς 10 λεπτά να το περπατήσεις. Είναι το λεγόμενο μονοπάτι τρία το οποίο στην πραγματικότητα συνδέει την Περίσσα με το Καμάρι αφού περάσει από την Αρχαία Θήρα, στην κορυφή του Μέσα Βουνού. Όταν δεις έναν σταυρό καρφωμένο μέσα σε έναν βράχο, σε εκείνο το σημείο θα στρίψεις δεξιά. Σε λίγο θα δεις μπροστά σου το εκκλησάκι στο Μέσα Βουνό, δηλαδή την Παναγία Κατεφιανή.
Μπορείς να ξαποστάσεις εκεί, να ανάψεις ένα κερί και να δεις από μακριά τον δρόμο από τον οποίο ήρθες.
Το μικρό Μέσα Βουνό της Σαντορίνης
Αυτό για το οποίο ξεχωρίζει η Σαντορίνη είναι το ηφαίστειό της, το ηλιοβασίλεμα που απολαμβάνεις από εκεί και η μοναδική θέα από την Οία. Αυτά την κάνουν ξεχωριστή αλλά τα κομμάτια του παζλ για να δημιουργηθεί αυτή η εικόνα είναι ακόμη περισσότερα. Μια από αυτές τις λεπτομέρειες είναι το Μέσα Βουνό. Είναι το μικρό βουνό της Σαντορίνης με μέγιστο υψόμετρο 366 μέτρα. Το Μέσα Βουνό βρίσκεται στην νοτιοανατολική άκρη του νησιού. Στην κορυφή του βουνού βρισκόταν τον 9ο π.Χ. η Αρχαία Θήρα, η οποία μάλιστα ήταν κατοικημένη πόλη μέχρι και τους πρώιμους Βυζαντινούς χρόνους. Σήμερα, στους πρόποδες της βόρειας πλευράς του Μέσα βουνού βρίσκεται το πολύ γνωστό χωριό Καμάρι.
Πιο παλιά το Μέσα Βουνό το αποκαλούσαν βουνό του Αγίου Στεφάνου γιατί εκεί υπάρχει εκτός από την Παναγία την Κατεφιανή και ένας παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Στεφάνου. Επίσης ενώ Μέσα Βουνό ονομαζόταν και αυχένας επειδή ένωνε το Βουνό του Αγίου Στεφάνου με το βουνό του Προφήτη Ηλία. Σήμερα λέγεται Σελλάδα!
Πηγή: newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου