Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr
Έστηκε Tριφύλλιος Yψίστου πέλας,
Oρών το τριπρόσωπον Yψίστου σέλας.
Στην Σύνοδο της Νίκαιας της Βυθηνίας στην οποία η Θεία Χάρις δια μέσου του Αγίου Σπυρίδωνος κατατρόπωσε τον Άρειο και τους οπαδούς του ο Πανάγαθος Θεός φανέρωσε μπροστά στα μάτια δεκάδων
αρχιερέων και Αγίων Πατέρων την θαυματουργία, αλλά και την αγιότητα του απλοϊκού και ολιγογράμματου επισκόπου της επαρχίας της Τρεμετουσιάς Αγίου Σπυρίδωνα, του και διδασκάλου και γέροντος του λογιότατου Αγίου Τριφυλλίου που τότε ακόμη ήταν διάκονος του.
Λίγο μετά την Α' Οικουμενική Σύνοδο στα χρόνια της βασιλείας του Κωνσταντίου γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο αυτοκράτορας υπέφερε από ανίατη λεπρόσαρκη ασθένεια την οποία ούτε μπορούσαν να την μετριάσουν ούτε και να την θεραπεύσουν οι επιστήμονες εκείνης της εποχής.
Ένα από εκείνα τα βράδια του ανυπόφορου πόνου απελπισία έπιασε τον Κωνστάντιο και σαν πέρασε από τον σκοταδιασμένο νου του πως η μόνη του ελπίδα ήταν ο Θεός κι έτσι προσευχήθηκε και παρακάλεσε τον Πανάγαθο Θεό να βρεθεί τρόπος ώστε να θεραπευθεί.
Ξάφνου σε όραμα του φανερώθηκαν δύο ρασοφόροι επίσκοποι μέσα σε υπέρλαμπρο φως ενώ μια φωνή του απεκάλυψε πως αυτοί οι δύο αν μεσσιτεύσουν τότε θα θεραπεύθεις.
Τα δύο εκείνα πρόσωπα δεν ήταν αλλά από τον άγιο Σπυρίδωνα επίσκοπο Τριμυθούντος και τον άγιο διάκονο του άγιο Τριφύλλιο.
Αν και βέβαια στο όραμα η φωνή εκείνη του υπέδειξε δύο ρασοφορους επισκόπους κι έτσι ο Θεός δια μέσου του οράματος εκείνου φανέρωσε και την κατά Χάριν του Αγίου Πνεύματος επιλογή του διακόνου του Αγίου Σπυρίδωνος ως Επισκόπου.
Πράγματι την επόμενη κιόλας ημέρα ο Κωνστάντιος έδωσε εντολή όλοι οι Επίσκοποι των περιοχών της δικαιοδοσίας του να μεταβούν στο παλάτι του στην Αντιόχεια όπου βρισκόταν.
Επίσκοποι έρχονταν και έφευγαν από το παλάτι του βασιλιά μα ο βασιλιάς δεν αντίκρίζε αυτούς τους δύο που είχε δει στο όραμα.
Στο παλάτι καταφθάνει και ο Άγιος Σπυρίδωνας μαζί με τον διάκονο του Άγιο Τριφύλλιο και ζήτησε από τον φρουρό να εισέλθει στο παλάτι και να δει τον βασιλέα που τον είχε καλέσει αλλά έτσι με την απλοϊκή και φτωχική ενδυμασία που είχε ο ταπεινός Σπυρίδων ο φρουρός τον ράπησε διότι νόμιζε πως προσπαθούσε ο ταπεινός Σπυρίδων με δόλιο τρόπο να εισέλθει εντός του παλατιού αλλά μόλις αργότερα αντιλήφθηκε ότι όντως ήταν Επίσκοπος γονάτισε και ζήτησε συγχώρεση από τον Άγιο Σπυρίδωνα μπροστά στα μάτια άλλων φρουρών και στα μάτια του διακόνου του Αγίου, Τριφυλλίου και ο Άγιος όπως ήταν φυσικό τον συγχώρεσε.
Όταν Επίσκοπος και διάκος εισήλθαν στο δωμάτιο του βασιλέα ο Κωνστάντιος με το που τους αντίκρυσε αντιλήφθηκε πως ήταν οι δύο που του υποδείχθησαν στο όραμα και έτρεξε πέφτοντας στα γόνατα τους πατακαλώντας τους να τον θεραπεύσουν.
Πράγματι οι δύο άγιοι με προσευχή ικετευτική προς τον Πανάγαθο Θεό με θαυματουργό τρόπο ευλόγησαν και θεράπευσαν τον βασιλέα κι αυτός από την πολύ χαρά του επέμενε να τους δώσει πολλά δώρα και χρυσό τα οποία αρνήθηκαν και ο ταπεινός Σπυρίδων του τόνισε πως θα πρέπει να ελέγξει τους λογισμούς του και να μην πλανάται από αιρέσεις διότι ο βασιλέας ήτο φίλο προσκείμενος στην αίρεση του αρειανισμού.
Ύστερα από επίμονες πιέσεις του βασιλέα όμως τα δέχτηκαν και με το που βγήκαν από το παλάτι να μοίρασαν ευθύς αμέσως στους φτωχούς.
Επιστρέφοντας στην Μεγαλόνησο της Μεσογείου την Κύπρο οι κάτοικοι της Λήδρας (της σημερινής Λευκωσίας) οι οποίοι είχαν αυξηθεί και οι περισσότεροι είχαν βαπτισθεί χριστιανοί ζήτησαν από τον Άγιο Σπυρίδωνα να τους "χαρίσει" ως Επίσκοπο τους τον Άγιο Τριφύλλιο και έτσι ο Άγιος Σπυρίδωνας χειροτονίας ιερέα και έπειτα Επίσκοπο τον Άγιο Τριφύλλιο εκπληρώνοντας το προφητικό όραμα του Κωνστάντιου.
Ο Άγιος Τριφύλλιος κατά τα παλαιά συναξάρια τιμάται στις 12 Ιουνίου μολονότι στην Λευκωσία για να μην συμπέσουν οι εορτασμοί προς τιμήν του πολιούχου Αγίου τους με τους εορτασμούς του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου ο εορτασμός του μεταφέρεται στις 13 Ιουνίου πράγμα το οποίο ακολουθήθηκε και από ένα άλλο νησάκι στο οποίο τιμάται δέοντος εδώ και λίγα χρόνια ο Άγιος Τριφύλλιος, το νησάκι του Αιτωλικού.
Σε λίγη ώρα χαρμόσυνα θα ηχήσουν και πάλι οι καμπάνες σε Λευκωσία αλλά και Αιτωλικό προς τιμήν του Αγίου Τριφυλλίου Α' επισκόπου Λήδρας του Φωτολαμπούς του και μαθητή του Αγίου Σπυρίδωνα.
Τις μεσσιτίες του Αγίου Μαθητού Τριφυλλίου και του Αγίου Διδασκάλου του Αγίου Σπυρίδωνος να έχουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου