Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Η φωτογραφία της ημέρας

Η φωτογραφία αυτή του μακαριστού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Α΄ Παπαγεωργίου( από το πολύτιμο ιστορικό αρχείο του Αρχιμ. Τιμοθέου Ηλιάκη) δεν είναι τυχαία αλλά ιστορική και μαρτυρική
και είναι λίγο προτού εγκαταλείψει δια παντός την έδρα του, στον εξώστη του μητροπολιτικού μεγάρου στη Θεσσαλονίκη. Φέρει επί του στήθους του, το εγκόλπιον του Εσταυρωμένου Νυμφίου, ενώ πίσω του δεσπόζουν τα επιβλητικά κωδωνοστάσια του Μητροπολιτικού Ναού, Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Ο κατά κόσμον Γεώργιος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στο Κρανίδι Ερμιονίδος το 1902. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και μετέβη το 1928 για ανώτερες σπουδές στις Η.Π.Α. Υπηρέτησε ως Γραμματέας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Καρυστίας επι Αρχιερατείας Παντελεήμονος Φωστίνη, Ιεροκήρυκας Αττικής και πρώτος Διευθυντής του Γραφείου της Αποστολικής Διακονίας στην Αθήνα. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1936 χειροτονήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τιτουλάριος Επίσκοπος Ταλαντίου, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με έδρα τον Πειραιά. Τη χειροτονία τέλεσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως Ιωακείμ Καβύρη, Καρυστίας Παντελεήμονα Φωστίνη( μετέπειτα Χίου), Αττικής Ιάκωβο και Πρεβέζης Ανδρέα. Στις 24 Οκτωβρίου 1941 εξελέγη Μητροπολίτης Εδέσσης και Πέλλης. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου απεστάλη ως Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα Δωδεκάνησα επί εφτάμηνο και έλυσε πολλά προβλήματα που υπήρχαν στις εκεί Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις 27 Μαρτίου 1951 εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Το 1962 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Στις 28 Φεβρουαρίου 1968 κηρύχθηκε έκπτωτος του θρόνου.

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων είχε τεθεί από τις 2 Ιανουαρίου 1968 σε αυστηρό περιορισμό και εγκλεισμό στο μητροπολιτικό μέγαρο! Του απαγόρευσαν ταυτοχρόνως να μετέχει σε παντός είδους ιεροπραξίες. Στις 22 Μαρτίου 1968 ανεχώρησε από την έδρα του αφού προηγουμένως είχε καταδικαστεί όλως αντικανονικώς σε έκπτωση από τον Θρόνο βάσει του αναγκαστικού νόμου 214/1967, “περί της έξωθεν καλής μαρτυρίας των κληρικών”. Έκτοτε εγκαταστάθηκε στην Αθήνα στο σπίτι της αδελφής του στην Πλάκα. Το 1974 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ τον απεκατέστησε ηθικά. Τον Μάρτιο του 1979 υπέστη εγκεφαλικό από το οποίο συνήλθε εν μέρει. 
Εκοιμήθη στις 14 Ιουνίου 1979. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στην Αγία Τριάδα Πειραιώς προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Τιμοθέου και άλλων αρχιερέων.
Ο ενταφιασμός πραγματοποιήθηκε στο Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου στον Πειραιά.

Στις 11 Ιουνίου 1986 τα οστά του μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν στο Κοιμητήριο της Μονής Βλατάδων της Θεσσαλονίκης. Ο μακαριστός είχε γεννηθεί στο Κρανίδι Ερμιονίδος το 1902 και υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα της Εκκλησίας μας. Είχε όραμα γιαυτό απ´οπου και αν πέρασε δημιούργησε και άφησε πίσω του σημαντικό έργο. Η περίπτωση του Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Α ´ είναι κλασική περίπτωση κακής και ανάλγητης συμπεριφοράς της διοίκησης της Εκκλησίας η οποία για πολιτικούς λόγους ή για ιδιοτελείς σκοπούς πετά στο δρόμο άξια στελέχη της Ιεράρχες με προσφορά και ιστορία. Από φιλόστοργη μητέρα μετατρέπεται σε κακιά μητριά και καρατομεί στελέχη της τα οποία προηγουμένως είχαν εργαστεί και είχαν προσφέρει στην Εκκλησία. Και μετά αφού τα εκπαραθυρώσει δεν νοιάζεται κανείς γιαυτούς τους ανθρώπους.

Αυτό που υπέστη ο Παντελεήμων απο την χούντα και την συνεργαζόμενη δυστυχώς τότε Εκκλησία, το υπέστησαν και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιάκωβος ως Πρόεδρος της Μητροπόλεως Αττικής, ο Ελασσώνος Ιάκωβος, ο Λαρίσης Ιάκωβος, ο Παραμυθίας Τίτος κ. ά. Δυστυχώς τα ίδια γεγονότα επαναλήφθηκαν το 1974 επί Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ με την καρατόμηση 12 Μητροπολιτών. Αλλά αυτή τη φορά κηρύχθηκαν έκπτωτοι από άλλη σκοπιά. Το αποτέλεσμα όμως ήταν το ίδιο: δημιούργησαν δυστυχισμένους ανθρώπους που έμειναν στο δρόμο. Ας ευχηθούμε η Εκκλησία να μην επαναλάβει τέτοια λάθη.
Πηγή: exapsalmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου