Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βλοχού (Ιερά Μονή Βλοχού) είναι ορθόδοξο ελληνικό μοναστήρι, αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Βλοχό στο δήμο Θεστιέων, με πρωτεύουσα το Καινούργιο της Αιτωλοακαρνανίας.
Σε αυτό βρίσκεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ωραιοτάτης.
Το μοναστήρι ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου και αρχές του 13ου αιώνα. Έγινε επανίδρυσή του όμως στα μέσα του 16ου αιώνα. Από το 1834 η μονή διαλύθηκε όπως και άλλα μοναστήρια με διάταγμα του τότε βασιλιά Όθωνα.
Η περιουσία , ζώα και άλλα εκποιήθηκαν και καταπατήθηκαν και η μονή εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Από τα Ιερά κειμήλια απέμενε ένα Ευαγγέλιο, ένα δισκοπότηρο, μια λειψανοθήκη και η σφραγίδα με την επιγραφή . Σήμερα η Μονή ξαναλειτουργεί με έναν μοναχό.
Η περιουσία , ζώα και άλλα εκποιήθηκαν και καταπατήθηκαν και η μονή εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Από τα Ιερά κειμήλια απέμενε ένα Ευαγγέλιο, ένα δισκοπότηρο, μια λειψανοθήκη και η σφραγίδα με την επιγραφή . Σήμερα η Μονή ξαναλειτουργεί με έναν μοναχό.
Ο μοναχός Ιερόθεος παρέλαβε το μοναστήρι σχεδόν κατεστραμένο. Με μόχθο, αγάπη και προσωπική εργασία, ξαναέχτισε τα κελιά που ήταν κατεσταμμένα, έφτιαξε σκεπή στην Ιερά Μονή που ήταν ετοιμόροπη σε πολλά σημεία και έβαζε νερό και γέμισε τον περιβάλοντα χώρο με δέντρα, όπως έλατα, κερασιές, καστανιές, μηλιές κλπ. Το μοναστήρι τώρα λειτουργεί κανονικά και είναι επισκέψιμο για τον κόσμο, καθημερινά από το πρωί μέχρι τη Δυση.
Στη Μονή επίσης λειτουργούσε σχολείο όπου σπούδασαν οι μεγάλοι Αιτωλοί Ευγένιος Γιαννούλης και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Όταν το 1834 με διάταγμα του Βασιλιά Όθωνα διαλύεται το μοναστήρι του Βλοχού, οι κάτοικοι με επιστολή τους προς τον τότε υπουργό της Παιδείας ζήτησαν την ανάκληση του και πέτυχαν τη διατήρηση της.
Η εικόνα παρουσιάζει την Παναγία ένθρονη και να βαστάζει στην αγκάλη της τον Χριστό πλαισιωμένη από τέσσερις προφήτες και δύο αγγέλους που της τοποθετούν πολύτιμο στέμμα στην κεφαλή της.
Σε αυτήν την εικόνα της Παναγίας αντικρίζουμε κάτι πολύ σπάνιο, την Παναγία να χαμογελά..!!!
Πολυάριθμα τα θαύματα που έχει κάνει σε ασθενείς, σε πονεμένους μα και σε κάθε έναν που τρέχει με ικεσίες στην εικόνα της μπροστά και την παρακαλεί να μεσιτεύσει στον Κύριο και Θεό μας.
Γυναίκες που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά τελικά με τις μεσιτείες της τα καταφέρανε, άρρωστοι ακόμη και με ασθένειες ανίατες κάνανε τους γιατρούς να υποκλίνονται στον θαυμαστό τρόπο της επέμβασής Της.
Εικόνα γεμάτη χάρη, ευλογία. Πηγή ιαμάτων ανεξάντλητη.
Η 5η Ιουνίου αποτελεί ημέρα αναμνήσεως μιας θαυμαστής και σωτήριας επεμβάσεώς της στους κατοίκους της περιοχής που την υπεραγαπούν και σε κάθε δυσκολία τους εκεί προστρέχουν.
Το έτος 1893 μετά από ημέρες και εβδομάδες ανομβρίας που έπληττε την περιοχή της Αιτωλίας, κάτοικοι και Ιερείς της περιοχής της κωμοπόλεως του Καινούριου αφού έχουν πάρει την απόφαση εδώ και μέρες πολλές και εφόσον όλοι τους έχουν νηστέψει και εξομολογηθεί στρεφόμενοι στην πολυαγαπημένη τους Μάνα και προστάτιδα την Παναγιά την Βλοχαίτισσα όπως είναι γνωστή (ή αλλιώς ως Παναγία η Ωραιοτάτη) ανεβαίνουν στο μοναστήρι της.
Κάνουν Θεία Λειτουργία και Κοινωνούν των Αχράντων Μυστηρίων όλοι, μα όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Παίρνουν στους ώμους τους την εικόνα της Παναγιάς και κατεβαίνουν πεζοί στην κωμόπολη του Καινούριου.
Εκεί στην πλατεία ξεκινούν υπαίθρια παράκληση και με δάκρυα στα μάτια ζητούν την μεσιτεία της ώστε να λυθεί η ανομβρία που τόσο πολύ τους ταλαιπωρούσε τόσο καιρό που οι καλλιέργειες τους είχαν πληχθεί και τα πηγάδια τους στέρευαν.
Ω του παραδόξου θαύματος ένα σύννεφο ξάφνου εμφανίζετε ως σκέπη της Μονής εκεί ψηλά και ξεκινά η βροχή.
Μια βροχή σωτήρια αφού τόσο την επιζητούσαν και λαχταρούσαν οι κάτοικοι. Το πιο παράδοξο; Πως το σύννεφο και η βροχή σκέπασε μόνο τα όρια της κοινότητος του Καινούριου και έβρεξε, όπως όλοι οι κάτοικοι της χαρακτηριστικά ανέφεραν όσο ακριβώς χρειαζόταν.
Οι γηραιότεροι ακόμη και σήμερα θυμούνται τις αφηγήσεις προγόνων τους που έζησαν με δάκρυα στα μάτια το θαύμα και πολλοί από αυτούς έχουν να αφηγηθούν ένα προσωπικό τους θαύμα. Μια Θεία παρέμβαση από την πολυαγαπημένη τους Μάνα την Βλοχαίτισσα.
Αυτήν την μέρα όρισαν να την γιορτάζουν και να μεταβαίνουν κάθε χρόνο στο μοναστήρι της Παναγιάς τελώντας Θεία Λειτουργία, ευχαριστώντας την Βλοχαίτισσα που όπως και τότε έτσι και κάθε μέρα και νύχτα μεσιτεύει.
Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην <<Κοίμηση της Θεοτόκου>> και πανηγυρίζει στην απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως, την 23η Αυγούστου. Εορτάζει όμως και δύο θαύματα της Παναγίας την 5η και 24η Ιουνίου κάθε χρόνο.
Κάθε Κυριακή, τις Δεσποτικές και Θεομητορικές Εορτές, καθώς και σε μεγάλες εορτές Αγίων τελείται πάντα Θεία Λειτουργία. Επίσης τελούνται και Αγρυπνίες μια φορά το μήνα.
Για την Ι. Μονή ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και απέχει από την πόλη του Αγρινίου 14,5 χιλιόμετρα. Παραμένει καθημερινώς ανοιχτή εκτός από τις μεσημβρινές ώρες 12μμ έως 15μμ.
Η Παναγία μας είναι πρέσβειρα, μεσίτρια, έχουμε μάνα που μας αγαπάει και προσεύχεται για εμάς στον ουρανό. Η Παναγία μας, συνεχώς προσεύχεται για τον άνθρωπο, για όλους μας, για τους Έλληνες. Και εμείς οφείλουμε να ζητούμε τις πρεσβείες της Παναγίας μας.
Οι προσευχές μας όμως θα γίνονται δεκτές από την Παναγίας μας, όταν και εμείς φροντίζουμε να μιμούμαστε το παράδειγμά της, να έχουμε καθαρότητα, να καλλιεργούμε τις αρετές της Παναγίας μας και με πίστη να την επικαλούμαστε.
Τότε η Παναγία μας θα μεταφέρει –όπως πάντα το κάνει- τις προσευχές μας στο θρόνο της χάριτος και εμείς θα έχουμε δύναμη ενίσχυση, πλούσια θεία χάρη, θα ενωνόμαστε άξια με τα άγια μυστήρια και θα γινόμαστε άξιοι της σωτηρίας
Βοήθεια μας!
Πηγή: Gina Patton
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου