Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Ἐμφάνιση τοῦ Ἁγίου Θεοδοσίου στή Ρακαντζούλα

Του Αγίου Θεοδοσίου σήμερα και για όσους πήγαιναν στην Ρακαντζούλα για το Σαρανταλείτουργο με τον π. Γεράσιμο δεν ξεχνιέται ένα θαυμαστό γεγονός! Η εμφάνιση του Αγίου Θεοδοσίου σε νυχτερινή αγρυπνία σε αυτό το εκκλησάκι! 
Αυτή η εμφάνιση συνδυάζεται με ένα άλλο θαυμαστό γεγονός. Ήταν 13 Δεκεμβρίου και ο π. Γεράσιμος διάβασε το εξής κείμενο:
Εμφάνιση των Αγίων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστη σε μετόχι της Νέας Μονής Χίου.
Ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης λέγει ότι δεν μπορεί να σιωπήσει για ένα χαριέστατο θαύμα, το οποίο ενήργησαν τούτοι οι Άγιοι πέντε
Μάρτυρες σ’ ένα μετόχι της Νέας Μονής στην Χίο, τιμώμενο επ’ ονόματι των πέντε τούτων Αγίων Μαρτύρων, καθώς τούτο διηγείται ο ευλαβής εκείνος Νικόλαος ο Μαλαξός, ο πρωτοπαπάς Ναυπλίου.
Το μετόχι αυτό προμηθεύεται και κυβερνάται σε όλα τα χρειώδη, επομένως και αυτής της ετησίου μνήμης των Αγίων, από το Μοναστήρι της Αγίας Μονής. Συνέβη λοιπόν να γίνει κάποτε σφοδρότατος χειμώνας κατά τον καιρό της εορτής των Αγίων, ώστε εκ της υπερβολικής χιονόπτωσης, όχι μόνον δεν μπορούσαν να κατεβούν οι Πατέρες του Μοναστηριού, για να φέρουν τα χρειαζούμενα στην εορτή κατά την συνήθεια, αλλά ούτε οι πολίτες μπόρεσαν να έλθουν στην Εκκλησία από το υπερβολικό ψύχος. Και εις μεν τον Εσπερινό εκκλησιάσθηκαν λιγοστοί, εις δε τον Όρθρο μόνος ο Εφημέριος πήγε στην Εκκλησία και ανάβοντας τις κανδήλες έκρουσε το σήμαντρο και εποίησε ευλογητόν για να αναγνώσει την Ακολουθία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου