Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με ...

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018

Το μεζεδοπωλείο που στο εσωτερικό του έχει μία Εκκλησία της ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ στην Χαλκηδόνα (Kadıköy) της Κωνσταντινούπολης

Υπάρχουν πολλές εκκλησίες και αγιάσματα αφιερωμένα στην Αγία Αικατερίνη παγκοσμίως. Όμως στη Τουρκία υπάρχει μόνον το Αγίασμα της Αγίας Αικατερίνης στο Ακρωτήρι Μόδι. 
Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα στέκονται, φυτό, λουλούδι, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες
Αλλά η ιδιαιτερότητα του που το κάνει μοναδικό όχι μόνον στην Τουρκία αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι που βρίσκεται στο μέσον ενός μεζεδοπωλείου.

Στ’ αλήθεια, για να μπει κάνεις σε αυτό τον ελληνικό ναό, για να ανάψει κερί, για να ακούσει τη δέηση του ιερέα, πρέπει να περάσει μέσα από το μεζεδοπωλείο. Ή το αντίθετο για να καθίσει κανείς στα τραπέζια, στον κήπο του μεζεδοπωλείου, πρέπει να περάσει από το αγίασμα…
Η εικόνα ίσως περιέχει: κεριά και φωτιά
Όταν μπείτε στο εστιατόριο Παρκ στο Μόδι μπορείτε να δείτε τη θάλασσα από κάθε γωνιά και να καθίσετε στη μεγάλη τζαμαρία. .
Μπορείτε να μπείτε μέσα στον μικροσκοπικό ναό της Αγίας Αικατερίνης από μια σιδερένια πόρτα. Κατεβαίνετε δύο τσιμεντένια σκαλοπάτια, στα δεξιά μερικά σκαλοπάτια ακόμα και τον τοίχο απέναντι από την πόρτα θα αντικρύσετε μια ασημένια εικόνα της Αγίας Αικατερίνης.
Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
Σε αυτήν την μικρή εκκλησούλα του ενός δωματίου αρχικά έρχονταν οι θαμώνες του Κότσου από το Μόδι. 
Τώρα πια όχι μόνον οι Ρωμιοί από το Μόδι, όχι μόνον χριστιανοί αλλά και πολύς κόσμος από διάφορα μέρη της Πόλης που ανήκει σε διαφορετικά δόγματα και θρησκείες ακόμα και μουσουλμάνοι επισκέπτονται την Αγία Αικατερίνη. 
Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος
Κι όλοι λένε «αμήν» στις δεήσεις του ιερέα της μητροπόλεως που έρχεται κάθε Κυριακή. Όλοι ανάβουν κεριά και προσεύχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου