Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Αγιογραφίες του Αγίου Αμβροσίου, επισκόπου Μεδιολάνων στο Άγιον 'Ορος

Συχνή είναι η παρουσία του Αγίου Αμβροσίου  στα καθολικά των μονών του Αγίου Όρους, ο  εντοίχιος διάκοσμος των οποίων  ανήκει ως επί το πλείστον  στη  μεταβυζαντινή   περίοδο. 
Καθολικό   Μονής   Μεγίστης Λαύρας, Άγιον Όρος, 16 ος αι.
Σε   ορισμένες   μάλιστα  περιπτώσεις   η   μορφή του επαναλαμβάνεται και δεύτερη   φορά   στο  ίδιο μνημείο. Η παλαιότερη   απεικόνισή   του   στην   αθωνική  πολιτεία απαντά στον Νότιο  τοίχο του καθολικού της Μονής Μεγίστης Λαύρας (1534/1535)και στον ανατολικό της Τράπεζας  (Μηνολόγια ) της ίδιας μονής.
Τράπεζα Μονής Μεγίστης Λαύρας, Άγιον Όρος, 16ος  αι.
Στο καθολικό της μονής Κουτλουμουσίου  (1539/1540) τον βρίσκουμε σε μετάλλιο εντός Του   Ιερού Βήματος και στην   λιτή  (μηνολόγια). 
Καθολικό μονής ∆ιονυσίου, Άγιον Όρος (1546-1547).
Στο   παλιό   καθολικό  της μονής Ξενοφώντος (1544)  ο ζωγράφος   Αντώνιος τον  έχει  τοποθετήσει  σε   προτομή  μέσα  σε  μετάλλιο στην Πρόθεση. Φορά  την επισκοπική  ενδυμασία   και   κρατά  κλειστό  ευαγγέλιο. 
Καθολικό  Ιεράς Μονής  Σίμωνος  Πέτρας, 
Άγιον Όρος ( μέσα  16ου αι .)
Ενώ   στο   καθολικό της μονής ∆ιονυσίου  (1546/1547) θα τον βρούμε  στο  ∆ιακονικό  στο τόξο  που στηρίζει τον τρούλο μαζί με τους Γεννάδιο  Κωνσταντινουπόλεως, Στέφανο  Ρώμης, Σωφρόνιο   Ιεροσολύμων. Φέρει τη συνήθη  ενδυμασία και μακριά λευκή διχαλωτή  γενειάδα. Στο καθολικό της μονής ∆οχειαρίου  (1567/8) κοσμεί τον ΒΑ πεσσό του Ιερού  Βήματος. 
Παρεκκλήσι αγίων Αναργύρων, μονή Βατοπεδίου Άγιον Όρος, 
τέλη  14 ου – αρχές 15ου /18ου αι . 
Στον ίδιο πεσσό θα τον δούμε και στο καθολικό της Μονής Παντοκράτορος (14ος αι.με  επιζωγράφιση του 18ου αι .). Στο καθολικό της μονής Σίμωνος Πέτρας (μέσα 16ου αιώνα) εικονίζεται  ολόσωμος  στον  τρούλο της Πρόθεσης. 

Μεταξύ   των  τοιχογραφιών του  17ου αιώνα του παρεκκλησίου της  Παναγίας της Παραμυθίας (1677/1678) στη μονή  Βατοπεδίου, στον  ανατολικό τοίχο, πάνω από την κόγχη   του  ∆ιακονικού  υπάρχει και η παράσταση του Αμβροσίου μέσα σε μετάλλιο. Και στον ναό των αγίων  Αναργύρων  (τέλη  14ου αρχές 15ου  αι.) στην ίδια μονή θα τον δούμεεντός του Πρεσβυτερίου, ολόσωμο, στην κατώτερη  ζώνη του νότιου τοίχου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου