Ο ιερομόναχος Συμεών από την Καλύβα «Άνω Υπαπαντή» που βρίσκεται στο πάνω μέρος της Σκήτης Αγίας Άννης μας διηγήθηκε πως σε μια ξεροκαλύβα έμενε ο γερο-Διονύσιος, ο οποίος ήταν Γέροντας του π. Κύριλλου του λεγόμενου «Ταμπαξή».
Ο γέρων Διονύσιος επιχείρησε κάποτε να διορθώσει κάτι ξεροπέζουλα κι εκεί που χαλούσε ένα παλιό πεζούλι, αποκαλύφθηκε ένα ολόσωμο άγιο λείψανο, ενός άγνωστου ασκητή ή ερημίτη.
Ο γέρων Διονύσιος έκθαμβος και πολύ συγκινημένος από το εύρημα του αυτό, που εξέπεμπε άρρητη ευωδία, άρχισε να προσεύχεται και να παρακαλεί τον άγνωστο αυτό Άγιο να του αποκαλύψει το όνομα του. Έκανε δε τη σκέψη να κατέβει στο Κυριακό, να χτυπήσει την καμπάνα, για να ειδοποιηθούν οι Πατέρες να πάνε με τιμές και θυμιάματα και να παραλάβουν το άγιο λείψανο, να το μεταφέρουν στην κεντρική εκκλησία της Αγίας Άννης για να το προσκυνήσουν και να προσευχηθούν όλοι οι πατέρες της Σκήτης, μήπως θελήσει να αποκαλυφθεί σε ποιόν άγιο ανήκει το ευλογημένο αυτό άγιο λείψανο.
Εκεί που έκανε αυτές τις σκέψεις, παρουσιάστηκε σε όραμα ο ευλογημένος αυτός άγιος ασκητής και με πολύ αυστηρό ύφος είπε στο γερο-Διονύσιο να καλύψει αμέσως το λείψανο του και όσο ζει να μη φανερώσει σε κανέναν αυτό που τον αξίωσε ο Θεός να ιδεί. Γι’ αυτό λίγο πριν πεθάνει ο γερο-Διονύσιος το διηγήθηκε στη συνοδεία του, χωρίς να υποδείξει το μέρος, εμποδιζόμενος από το επιτίμιο του αγίου αυτού ασκητή, ο οποίος και μετά θάνατον ακόμη αποφεύγει τη δόξα των ανθρώπων, επειδή αξιώθηκε να έχει δόξα παρά τω Θεώ στη Βασιλεία των Ουρανών. Το γεγονός αυτό βεβαίωσαν σε μας και πολλοί άλλοι πατέρες της Σκήτης κατά πάντα σεβάσμιοι και αξιόπιστοι, μεταξύ των οποίων και ο πνευματικός εξομολόγος γερο Άνθιμος ευλαβής ιερομόναχος και στους πλέον ενάρετους πατέρες εντασσόμενος. Ετσι έμεινε άγνωστος σε μας ο άγιος ερημίτης αυτός, αλλά γνωστός και τιμημένος από το Θεό αιώνια.
(Γεροντικό του Αγίου Όρους – Ανδρέου Μοναχού Αγιορείτου – Εκδόσεις Άθως)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου