«Μηδείς φοβείσθω το πέλαγος», Ιωάννης Χρυσόστομος (PG 50).
Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η κουβέντα ξεκίνησε τυχαία στο καφενεδάκι του μικρού ορεινού χωριού, Αύγουστο, παραμονές της Παναγιάς. «Αν και τα χωριά σας είναι κτισμένα πάνω
στα βουνά, βλέπω έχετε αρκετές εκκλησίες αφιερωμένες στον άγιο των θαλασσινών, τον Αη Νικόλα», παρατήρησε, ελαφρώς μειδιών, ο σεβάσμιος κύριος, συνταξιούχος καπετάνιος, που τυγχάνει «συμπέθερος» του χωριού και κατάγεται από τη μυροβόλο νήσο Χίο. «Μα όλοι τον ευλαβούμεθα ανεξαρτήτως υψομέτρου», απήντησαν οι ντόπιοι θαμώνες. «Δεν αντιλέγω! Έχετε δει όμως ποτέ άγιο Φωκά σκαρφαλωμένο στα κατσάβραχα;;»…
Ενδεικτικός «σκαριφηματικός» χάρτης διασποράς των εκκλησιών και τοπωνυμίων του αγίου Φωκά στην ανατολική Μεσόγειο. Υποστηρίζεται ότι η εκτεταμένη διάδοση της λατρείας του «ημετέρου» Αγίου σχετίζεται και με την έντονη εξάπλωση των λειψάνων του.
Αυτό ήτανε! Κατόπιν, η συζήτηση παρεξέκλινε και επικράτησε η γνωστή («άνωθεν» επιβεβλημένη) θεματολογία, περί οικονομίας και οικονομικών, δημοσιονομικής πολιτικής, κρίσης, επιτοκίων, ισοδυνάμων μέτρων, μνημονίων κτλ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου