Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Ἅγιος Μύρωνας, τό δίκορφο χωριό μέ τό θαυματουργό ἁγίασμα

Χιλιάδες πιστοί απ’ όλη την Κρήτη και άλλα μέρη της χώρας αναμένεται σήμερα και αύριο να τιμήσουν τη χάρη Του, να προσκυνήσουν την σεπτή εικόνα του και τα ιερά λείψανα του, αλλά και να πάρουν μαζί τους το θαυματουργό αγίασμα που αναβλύζει επί αιώνες από τη σκήτη που έζησε ο Άγιος.
Τσατάλ Κογιού, το Δίκορφο Χωριό με την πανοραμική θέα που σου κόβει την ανάσα. Είκοσι χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, πρέπει να διανύσει κανείς για να φτάσει στο γραφικό χωριό του Αγίου Μύρωνα. Το χωριό που φέρει το όνομα του Επισκόπου Κρήτης, Αγίου Μύρωνα, είναι
κτισμένο στην κορυφή δύο λόφων. Σε υψόμετρο 340 μέτρων, δεσπόζει σε ολόκληρη την επαρχία Μαλεβιζίου και η πανοραμική του θέα σε όλη την περιοχή, κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.

Σε περίοπτη θέση βρίσκεται και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μύρωνα, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο χωριό. Μέσα στο ναό βρίσκεται ο τάφος του Αγίου όπως και τα λείψανά του. Στα δυτικά και κάτω από το ναό βρίσκεται η σκήτη όπου μόνασε ο Άγιος και η οποία μετατράπηκε σε παρεκκλήσι.

Η ζωή και το έργο του Αγίου Μύρωνα, που γεννήθηκε, έδρασε και κοιμήθηκε σε αυτή την περιοχή και που ανήκει στην χορεία των αρχαίων Αγίων της Κρήτης, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την αρχαία πόλη της Ραύκου, η οποία υπήρξε η πατρίδα του Αγίου και προστάτη όχι μόνο του χωριού, αλλά και της περιοχής και ολόκληρης της Κρήτης. Το χωριό μετέπειτα προς τιμήν του μετονομάστηκε σε Άγιο Μύρωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου