Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Ἱερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βυτουμᾶ

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα και αξιολογότερα μνημεία της περιοχής ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ. Προσεγγίζοντας τις ανατολικές πλαγιές του ΚΟΖΙΑΚΑ, σε ένα μαγευτικό τοπίο βρίσκεται το Μοναστήρι που φέρει το όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Φθάνοντας στον περίβολο της Μονής συναντάμε τον αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου Παρεκκλήσιο, που στην κτητορική του επιγραφή αναφέρεται ως «προπύλαιον». 
Στο κέντρο του περιβόλου βρίσκεται το Καθολικό της Μονής, που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, μια τρίκλιτη Βασιλική με υπερυψωμένο το κεντρικό κλίτος. 
Ο ζωγραφικός διάκοσμος και το αξιόλογης τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του, καθώς και οι φορητές εικόνες της μονής αποτελούν έργα του γνωστού αγιογράφου ΔΡΟΣΙΝΟΥ από το Φανάρι ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. 
Η Μοναχή της Μονής μας πληροφορεί για την ίδρυση, και τη λειτουργία του Μοναστηριού, τα αναγκαία διακονήματα της γυναικείας Αδελφότητας, που γίνονται για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της, και την ανάπτυξη του εργόχειρου. Αναφέρεται στην κατασκευή υφαντών ιερών αμφίων, αλλά και στην τέχνη του κεντήματος. 
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης ΣΤΑΓΩΝ και ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, αναλύει την έννοια του μοναχισμού στη σύγχρονη κοινωνία και την προσφορά του γυναικείου μοναχισμού. 
Το οδοιπορικό στη Μονή Βυτουμά κλείνει πάνω στο ιστόρημα της πολιούχου Εικόνας της Κοίμησης, αποκομίζοντας τη συγκίνηση που έδωσε η δύναμη και το πείσμα των γυναικών που τη διακονούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου