Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ὁρισμένες ἀπό τίς ἐκπληρωμένες προφητεῖες γιά τήν ἔλευση καί τήν ζωή τοῦ Χριστοῦ στή γῆ, καί ἀπό τήν ἀρχαία ἑλληνική γραμματεία

Στους περισσότερους από εμάς τους Χριστιανούς είναι γνωστές-κυρίως από τα προφητικά αναγνώσματα που ακούγονται στους ορθόδοξους ναούς μας, αλλά και από δικές μας μελέτες-αρκετές προφητείες της 
Παλαιάς Διαθήκης που έγιναν γεγονότα κατά την Καινή Διαθήκη και που πιστοποιούν ως αδιάσειστες αποδείξεις όχι μόνο τη θεόπνευστη προέλευσή τους, αλλά και την απόλυτη αλήθεια σχετικά με τη ζωή, το έργο και τη διδασκαλία του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού. Για παράδειγμα λίγοι είναι εκείνοι οι Χριστιανοί που δε γνωρίζουν τη συγκλονιστική προφητεία του Ησαΐα στο κεφάλαιο 53, όπου κάνει, οκτώ ολόκληρους αιώνες πριν την ακριβή εκπλήρωση των όσων προφητεύει, μια συγκλονιστική περιγραφή του Θείου Πάθους.

Εκείνο ωστόσο το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι και αρκετοί αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς άφησαν επίσης συγκλονιστικές προφητείες για τον Θεάνθρωπο Ιησού, που επρόκειτο να έρθει στον κόσμο και να υποφέρει για τη δική μας σωτηρία. Πρόκειται για προφητικά σπαράγματα που οι Πατέρες της Εκκλησίας μας έχουν ονομάσει «σπερματικό λόγο» και που απαντώνται σε όλους τους λαούς και εποχές. Ορισμένα από αυτά παρατίθενται αμέσως παρακάτω, τόσο ως απάντηση σε όσους αμφισβητούν τη μεσσιανικότητα και θεότητα του Ιησού Χριστού, όσο και ως ενίσχυση της πίστης όλων εμάς των Ορθοδόξων Χριστιανών. Στη συνέχεια επίσης παρατίθενται και οι χαρακτηριστικότερες από τις εκπληρωμένες προφητείες της Παλαιάς Διαθήκη για τη ζωή και το έργο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

Απ’ ό,τι προκύπτει από μια συγκριτική μελέτη των παραδόσεων διαφόρων λαών του κόσμου, όλη η ανθρωπότητα π.Χ. ανέμενε το ερχομό ενός Σωτήρα που θα λύτρωνε την ανθρωπότητα από τον θάνατο. Ο αρχαίος κόσμος προφήτευσε διαπιστωμένα και διασταυρωμένα με διαφόρους τρόπους το χαρμόσυνο γεγονός. Οι προφητείες π.Χ. είναι διάσπαρτες μεταξύ των λαών. Αμέσως παρακάτω θα αναφερθούμε σε μερικές από αυτές που μαρτυρούνται σε σωζόμενα αρχαιοελληνικά χειρόγραφα και έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου