Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας: "Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» στην νέα ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την εν εξελίξει προσπάθεια επιλύσεως του ζητήματος της ονομασίας του κρατιδίου της ΠΓΔΜ η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας δηλώνει τα εξής:
Αποτέλεσμα εικόνας για Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
1. Ως Εκκλησία προσευχόμαστε συνεχώς για τις πνευματικές αλλά και τις εγκόσμιες ανάγκες του λαού και φροντίζουμε για την στήριξή του με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Για τον λόγο αυτόν και στην παρούσα περίσταση εκφράζουμε την άποψή μας, ως υπεύθυνοι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι εκτός από υποχρεώσεις διατηρούμε –δυσαρεστώντας ενδεχομένως ορισμένους νοσταλγούς των αθέων ολοκληρωτικών καθεστώτων– και το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

2. Το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους θα μας ήταν παντελώς αδιάφορο, αν δεν αποτελούσε προβολή επιθετικού αλυτρωτισμού σε βάρος της χώρας μας –και ιδιαίτερα της περιοχής που κατοικούμε– όπως και κακόβουλου σφετερισμού της ίδιας της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Μακεδονίας. Εμείς, οι Έλληνες κάτοικοι της Μακεδονίας, δεν έχουμε κανέναν λόγο να «δανειστούμε» την ιστορία άλλων λαών, δεν έχουμε κανέναν λόγο να κατασκευάσουμε μνημεία για να δείξουμε την ιστορία μας η να αποδείξουμε την ταυτότητά μας. Επειδή η γη μας, η γη της Πέλλας, μαρτυρεί μόνη της, μέσα από αληθινά μνημεία, ότι εδώ έζησαν και ζουν Έλληνες και προπάντων, Έλληνες ήταν αυτοί που έγραψαν τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας της στην στην δική τους –την δική μας– γλώσσα.

3. Επιπλέον όμως το ζήτημα της ονομασίας είναι και Εκκλησιαστικό με την στενή έννοια. Εξαιτίας αυτού προέκυψε μία σχισματική «μακεδονική» εκκλησία, προϊόν πολιτικής έμπνευσης ενός αθεϊστικού καθεστώτος και χωρίς την πνευματική και κανονική αναγνώριση από την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της. Έτσι δυστυχώς ο ορθόδοξος λαός αυτού του κράτους παραμένει από τότε σε κατάσταση ακοινωνησίας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητος.

4. Συνεπώς μια ονομασία που περιέχει το όνομα της Μακεδονίας είναι πολλαπλά επιζήμια: α)Επισφραγίζει τις αλυτρωτικές –βλέπε επεκτατικές– βλέψεις κατά της πατρίδας μας, είτε αυτές προέρχονται από το κρατίδιο είτε αυτές προέρχονται από άλλες λανθάνουσες «δυνάμεις». β)Επικυρώνει την παγκοσμίως πρωτοφανή προσπάθεια επιθετικής οικειοποίησης της ιστορίας και της ιστορικής ταυτότητας ενός λαού από έναν άλλον – παρά το γεγονός ότι είναι εμφανώς αναπόδεικτη και πρόξενος θυμηδίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και γ)Συντελεί στην διαιώνιση μίας πνευματικά ψυχοφθόρου καταστάσεως σχίσματος για τον ορθόδοξο λαό που ζει εκεί.

5. Για όλους τους παραπάνω λόγους κατ᾿ αρχήν προσευχόμαστε για την καλή έκβαση της προσπάθειας συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας, την οποία χειρίζονται οι αρμόδιες αρχές της πατρίδος μας. Επιπλέον διακηρύττουμε ότι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» στην νέα ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων. Εφιστούμε τέλος την προσοχή όλων των αρμοδίων, ώστε μαζί με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας να εξασφαλισθούν όλες οι εγγυήσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί πραγματική αλλαγή της στάσης των Σκοπίων, όσον αφορά στις αλυτρωτικές βλέψεις και την συστηματική παραχάραξη της ιστορίας, πράγματα τα οποία δηλητηριάζουν ουσιαστικά τις σχέσεις των δύο χωρών και υπονομεύουν στρατηγικά την μελλοντική ασφάλεια και ευημερία των λαών της περιοχής μας.

6. Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασής μας την προσεχή Δευτέρα 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ιερατική σύναξη, κατά την οποία σύσσωμος ο ιερός κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας θα υπογράψει σχετικό ψήφισμα.

7. Επαινούμε και επευλογούμε όλες τις ειρηνικές και ανιδιοτελείς δράσεις που πραγματοποιούνται με το πνεύμα αυτό υπέρ του δικαίου της πατρίδας μας και του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου