Στις 4 Δεκεμβρίου του 1920, ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, έγινε μιά μεγάλη έκρηξη στο εργοστάσιο της Πυρκάλ στο Κατσιπόδι (σημερινή Δάφνη), η οποία τάραξε όλη την Αθήνα.
Το Πυρκάλ (Πυριτιδοποιείο και Καλυκοποιείο) είναι ένα εργοστάσιο κατασκευής πολεμικού υλικού για τον ελληνικό στρατό. Την ημέρα λοιπόν, της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, τη χρονιά εκείνη πραγματοποιήθηκε μία έκρηξη τόσο μεγάλη, που έγινε αισθητή μέχρι το Φάληρο και την Καλλιθέα.
Έκτοτε η ημέρα αυτή καθερώθηκε ως αργία από τους εργαζόμενους της εταιρίας οι οποίοι και έκτισαν ένα εκκλησάκι στο χώρο του εργοστασίου, επειδή η Αγία προστάτευσε εκείνους και την πόλη. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο πρώτος μικρός ναός ανηγέρθη λόγω αυτού του γεγονότος. Για την ανέγερση του πρώτου Ναού υπάρχει ακόμα μία εκδοχή.
Μία ηλικιωμένη κυρία υποστηρίζει ότι στο χώρο του Ναού υπήρχαν σωροί από μάρμαρα όπου έπαιζε όταν ήταν παιδί. Εκεί, ανακάλυψαν ένα κομμάτι μάρμαρο από την Αγία Τράπεζα Εκκλησίας που είχαν καταστρέψει οι Τούρκοι. Παράλληλα, η μητέρα της ηλικιωμένης κυρίας έβλεπε στον ύπνο της την Αγία Βαρβάρα να κλαίει. Αφηγήθηκε το όνειρό της στον παπα-Γιώργη, από το Μπραχάμι, ο οποίος τη βοήθησε στην κατασκευή ενός προσκυνηταρίου.
Το 1925 χτίζεται ο πρώτος Ναός με πρώτο ιερέα τον παπα-Φάνη. Ο σημερινός ναός θεμελιώθηκε το 1939 και το κτίσιμό του πραγματοποιήθηκε σταδιακά μέχρι το 1949, οπότε και έγιναν τα εγκαίνια. Στα αρχεία του Ιερού Ναού υπάρχει Βιβλίο Γεννήσεων-Βαπτίσεων από το έτος 1931 και Βιβλίο Γάμων από το έτος 1946, που όλα αυτά μαρτυρούν ότι ήταν ενοριακός Ναός. Ο ρυθμός του ναού είναι τρίκλητη βασιλική σταυροειδής μετά τρούλου. Η αγιογράφηση ξεκίνησε περίπου το 1960 από τους Δ. Καφη και Δ. Ρίζο.
Πρώτος εφημέριος ήταν ο π. Θεοφάνης Παπαδημητρίου και από το 1949 έως το 1976 διετέλεσε εφημέριος ο ιβηρίτης αρχιμ. Νικόλαος Καλορίζος. Από τοτε μέχρι και σήμερα αρκετοί ιερείς υπηρέτησαν και υπηρετούν ευδοκίμως επί αρκετά χρόνια. Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας Δάφνης, είναι εξ ολοκλήρου, έργο των ευσεβών Ενοριτών μας, οι οποίοι συνεχίζουν αδιακόπως και με χαρά να συνεισφέρουν γιά την ευόδωση των έργων της ενορίας μας.
Το γεγονός αυτό, καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό καθώς ο Ιερός Ναός αποτελεί το Κέντρο όπου συγκεντρώνονται και επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, σύμφωνα και με το ψαλμικό «εν Εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν». Εντος του Ναού φυλάσσονται λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, Σαββαϊτών και Ιορδανιτών Πατέρων, του Αγίου Προκοπίου και του Αγίου Χαραλάμπους, καθώς και τα αρχιερατικά άμφια του πρώην μητροπολίτη Πατρών, κυρού Κωνσταντίνου Πλατη.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ
ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Το έτος 1924 στο Κατσιπόδι (σημερινή Δάφνη) στο μέρος όπου βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός της Αγίας Βαρβάρας, υπηρχαν μόνο οικόπεδα. Η κυρά-Αντώναινα, όπως ήταν γνωστή η Αικατερίνη Συλιγούδη- Παπαγιανοπούλου, έβλεπε συνέχεια την Αγία Βαρβάρα δι΄οράματος, η οποία της έλεγε να πάει να την βγάλει από εκεί που ήταν κρυμμένη η εικόνα της. Αυτό το όραμα το είδε αρκετές φορές, μάλιστα δε την τελευταία φορά η Αγία την πρόσταξε με αυστηρό ύφος να πάει να τη βγάλει από εκεί που ήταν.
Μετά από αύτο το συνταρακτικό γεγονός, πού της συνέβη, άρχισε να το συζητεί με τους γείτονές της και τους παρακίνησε να πάνε να σκάψουν στο μέρος του λόφου που τους υπέδειξε η Αγία, διότι θα εθεωρείτο μεγάλη ασέβεια, άμα δεν υπήκουαν την προσταγή της. Το οικόπεδο ήταν μεγάλο και το ακριβές σημείο ήταν άγνωστο, και είχαν ήδη γίνει δύο προσπάθειες.
Όμως η Αγία της υπέδειξε τελικά πάλι δι΄οράματος το ακριβές σημεῖο. Εκεί πήγαν και έσκαψαν στο αποκεκαλυμμένο από την Αγία σημείο και ώ τού θαύματος αντίκρισαν τήν θέα της Ιεράς και Πανσέπτου Εικόνος της, χωρίς το παραμικρό ίχνος τραυματισμού τού Ιερού Εικονίσματος. Οι κάτοικοι εδόξασαν τον Θεόν και την πολιούχο Αγία τους και αποφάσισαν στον Ιερό αυτό χώρο να χτίσουν ένα μικρό εκκλησάκι βασιλικού ρυθμού άνευ τρούλου.
Έτσι βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Η Αικατερίνη ανέλαβε να διακονήσει στον Ναό ως νεωκόρος μέχρι τα βαθειά γεράματά της.
Η Θαυματουργός αυτή Ιερά Εικόνα της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται μέχρι σήμερα στήν κατακόμβη τού Ιερού Προσκυνήματος και συνεχίζει να διακονεί τον ανθρώπινο πόνο και νά ενεργεί θαύματα και σημεία δοξάζοντας τον Τριαδικό Θεό.
Σήμερα πολλοί προσκυνητές προσέρχονται στον Ιερό Ναό για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας και να λάβουν τη χάρη και την ευλογία της. Η Αγία συνεχίζει να θαυματουργεί. Ιδίως δε άνθρωποι που έπασχαν από λοιμώδη νοσήματα και ανίατες ασθένειες βρήκαν θεραπεία από την Αγία Βαρβάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου