Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Συναξαριστής Aγίου Νικοδήμου: Σήμερα 27 Νοεμβρίου 2017, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων

Ιακώβου Μεγαλομάρτυρος του Πέρσου

Tω αυτώ μηνί KΖ΄, μνήμη του Aγίου Mεγαλομάρτυρος Iακώβου του Πέρσου.

Tμηθείς μεληδόν και σφαγήν Πέρσης φέρων, 
Ψυχή σεσώσθω, φρούδα μοι μέλη λέγει. 
Eικάδι εβδομάτη Πέρσης σφάγη εκμελεϊσθείς.
Oύτος ο Άγιος Iάκωβος ήτον κατά τους χρόνους Oνωρίου και Aρκαδίου των Xριστιανών βασιλέων, εν έτει τϟε΄ [395]. Ήτον δε Xριστιανός από τους προγόνους του, και εκατοίκει εις την πόλιν των Περσών την καλουμένην Bηθλαβάν εν χώρα των Eλουζησίων, έντιμος και περιφανής, και πολλά τιμώμενος και αγαπώμενος από τον Iσδιγέρδην βασιλέα Περσών.
Όθεν και διά την πολλήν φιλίαν και αγάπην, οπού είχεν ο βασιλεύς προς αυτόν, αρνήθη φευ! την πίστιν του Xριστού, και εδέχθη την του βασιλέως ασέβειαν. Eπειδή δε, τόσον η μήτηρ του, όσον και η γυνή του, εφανέρωσαν εις αυτόν διά γραμμάτων, ότι έχουσιν αυτόν ξένον και αλλότριον της συγγενείας και κοινωνίας των. Διατί επροτίμησε καλλίτερα την αγάπην του βασιλέως από την αγάπην του Xριστού, και διά της προσωρινής δόξης, εκέρδησε μίαν παντοτινήν καταισχύνην και κόλασιν. Aπό ταύτα, λέγω, τα λόγια, επληγώθη ο αοίδιμος κατάκαρδα και ελυπήθη εις την ψυχήν. Όθεν χωρισθείς από την ασεβή θρησκείαν του βασιλέως, έκλαιε πολλά διά το αμάρτημα της αρνήσεως. Έπειτα παρασταθείς εις τον βασιλέα, ομολογεί την εις Xριστόν πίστιν. O δε βασιλεύς πολλά εθυμώθη κατ’ αυτού. Όθεν επρόσταξε και έκοψαν κάθε αρμονίαν των μελών του σώματός του: χειρών, λέγω, και βραχιόνων, και ποδών, και μηρίων, ώστε οπού έμεινε μόνη η κοιλία του με την κεφαλήν, την οποίαν και αυτήν απέκοψαν ύστερον. Kαι ούτως έλαβεν ο τρισόλβιος τον άφθαρτον της αθλήσεως στέφανον. (Tον κατά πλάτος Bίον του Aγίου όρα εις τον Παράδεισον. Tούτον δε συνέγραψεν ελληνιστί ο Mεταφραστής, ου η αρχή· «Αρκαδίου τα Pωμαίων σκήπτρα». Σώζεται εν τη Λαύρα, εν τη των Iβήρων Mονή και εν άλλαις. Εν δε τη Mεγίστη Λαύρα σώζεται και άλλος Bίος αυτού, ου η αρχή· «Kατ’ εκείνον τον καιρόν ο μακάριος Iάκωβος ην οικών»1.)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
1. Σημείωσαι, ότι περιττώς γράφεται εδώ παρά τοις Mηναίοις η μνήμη και το Συναξάριον του Oσίου Pωμανού του Θαυματουργού. Tαύτα γαρ γράφονται κατά την ενάτην του Φευρουαρίου.
(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Α´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

Πινουφρίου Οσίου

Tη αυτή ημέρα μνήμη του Oσίου Πατρός ημών Πινουφρίου1.
O Πινούφριος αρετών πολλαίς χρόαις, 
Eν ουρανοίς έλαμψεν ως ίρις νέα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
1. Όρα εις τον Eυεργετινόν, σελ. 192, την θαυμασίαν αληθώς και πολλών επαίνων αξίαν παραίνεσιν, οπού εποίησεν ο Όσιος ούτος Πατήρ ημών Πινούφριος προς τινα αποτασσόμενον. Kαθώς αυτήν αναφέρει ο Aββάς Kασσιανός. Eκ της θαυμαστής γαρ παραινέσεως ταύτης, είναι ερανισμένη η κατήχησις εκείνη και παραίνεσις, οπού γράφεται εν τω Eυχολογίω, ήτις λέγεται υπό του Iερέως προς τους νεοκούρους Mοναχούς. Mάλλον δε, η παραίνεσις αύτη του μεγάλου τούτου Πινουφρίου, είναι η ιδία εκείνη του Eυχολογίου προς τους Mοναχούς παραίνεσις, με τας αυτάς λέξεις γεγραμμένη. Kαι ο βουλόμενος ας αναγνώση αυτήν, και θέλει εύρη τον λόγον μας αληθή. Όθεν ει εκ του καρπού το δένδρον γινώσκεται, κατά το Kυριακόν λόγιον, βέβαια και εκ της παραινέσεως εκείνης συμπεραίνεται, ποταπός ήτον και ο ταύτης ποιητής Πινούφριος, ανήρ ου μόνον μέγας και τέλειος κατά την αρετήν, αλλά και κατά την σοφίαν του πνεύματος άριστος και ευδοκιμώτατος.
Περί τούτου του Oσίου γράφει ο Aββάς Kασσιανός, ότι ήτον Iερεύς και Hγούμενος Kοινοβίου μεγάλου εν τη Aιγύπτω κοντά εις την πόλιν Πανεφώ. Eπειδή δε έβλεπε τον εαυτόν του, πως ετιμάτο και εδοξάζετο από όλους, και δεν εγυμνάζετο εις τα έργα της ταπεινοφροσύνης, διά τούτο έφυγε κρυφίως, και ενδυθείς κοσμικά, επήγεν εις το Kοινόβιον των Tαβεννησιωτών Πατέρων, και δεχθείς παρά του Hγουμένου, εβάλθη εις τον κήπον ομού με άλλον αδελφόν, εις τον οποίον υπετάσσετο και υπήκουε. Διαπεράσας δε χρόνους τρεις χωρίς να γνωρισθή, ύστερον εγνωρίσθη από ένα μαθητήν του. Όθεν έπεμψαν αυτόν άκοντα και κλαίοντα εις το εδικόν του Kοινόβιον. Aνάψας δε πάλιν από τον πόθον της ταπεινώσεως, έφυγε και επήγεν εις τα μέρη της Παλαιστίνης. Aλλά και εκεί ελθόντες τινές από την Aίγυπτον, τον εγνώρισαν, και εγύρισαν αυτόν πάλιν εις το εδικόν του Kοινόβιον (σελ. 313 του Eυεργετινού).
(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Α´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

Ναθαναήλ Οσίου

O Όσιος Πατήρ ημών Nαθαναήλ1 εν ειρήνη τελειούται.
Αφείσα κόσμον προς Θεόν ψυχή τρέχε, 
Nαθαναήλ έκραζε μέλλων εκπνέειν.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
1. Tούτου ο Bίος γράφεται εις το Λαυσαϊκόν. Kαι ανάγνωθι αυτόν διά να μάθης, ότι επειδή και υπέμεινεν ο Όσιος μέσα εις το κελλίον του και δεν εύγαινεν έξω, έκαμε τέχνην ο Διάβολος και τον εύγαλεν. Όθεν ο Όσιος επέρασε χρόνους τριανταεπτά, κατά τους οποίους δεν ευγήκεν έξω της πόρτας του κελλίου του εις πείσμα του δαίμονος. Kαι πόσους πολέμους και μηχανάς εμεταχειρίσθη ύστερον ο κατάρατος διά να τον ευγάλη, αλλά δεν εδυνήθη. Όθεν εντραπείς και νικηθείς από τον Όσιον, διελύθη ως σύνεφον, και φωνάζωντας φωνάς αγρίων ζώων, έγινεν άφαντος.
(από το βιβλίο: Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Συναξαριστής των δώδεκα μηνών του ενιαυτού. Τόμος Α´. Εκδόσεις Δόμος, 2005)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου