Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου: «Λειτουργία» σημαίνει συλλείτουργο μεταξύ κλήρου και λαού

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2017” που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Δήμου Αγίου Δημητρίου, έγινε ομιλία με θέμα,
«Λειτουργία μετά την Λειτουργία» και ομιλητή τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, Δρ. Θεολογίας, την οποία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον πλήθος πιστών.

Κατά την ομιλία του ο π. Θεμιστοκλής αναφέρθηκε στους όρους «λειτουργία» και «μεταλειτουργία». “Η χρήση του όρου «λειτουργία» έχει σχέση με τη λατρεία της ορθοδόξου Εκκλησίας που τελείται εντός του Ναού. Ο όρος «μεταλειτουργία» έχει σχέση με την πορεία του ορθοδόξου χριστιανού εξερχομένου από τον Ιερό Ναό, ακριβώς μετά από τη συμμετοχή του στα μυστήρια της λατρείας, με κέντρο τη μυστηριακή ζωή της Θείας μεταλήψεως του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Ζούμε για να μεταλαμβάνουμε. Η συμπεριφορά του χριστιανού σήμερα δεν πρέπει να είναι «του χριστιανού του αντιδώρου». Αντιθέτως, να είναι «ο χριστιανός του δώρου», που είναι ο Χριστός-το Ουράνιο Δώρο. Τότε ο ορθόδοξος χριστιανός έχει κερδίσει τα πάντα. Γιατί αυτός που μεταλαμβάνει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι αληθινό μέλος της Εκκλησίας, ενώ εκείνος που παίρνει μόνο το αντίδωρο και δεν κοινωνάει, χωρίς πνευματική αιτία, δεν είναι σωστά κατηχημένος”.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: “Όταν μιλούμε για «λειτουργία» στην Εκκλησία, αυτό σημαίνει, κατά την ορθόδοξη εκκλησιολογία, ότι υπάρχει εντός του Ναού κλήρος και λαός. Δεν υπάρχει περίπτωση να τελεστεί θεία λειτουργία μόνο με τον ιερέα, χωρίς έστω και έναν πιστό. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας. Άρα κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία «λειτουργία» σημαίνει συλλείτουργο μεταξύ κλήρου και λαού. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κλήρος έχει την ειδική ιεροσύνη, ενώ ο λαός του Θεού έχει την γενική ιεροσύνη. Αν αυτά τα δύο δεν συνυπάρχουν, δεν μπορεί να τελεσθεί Θεία Λειτουργία”.

Επίσης ο ομιλητής στο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” πραγματοποιήθηκε στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού αμέσως μετά την ομιλία, έδωσε τεκμηριωμένες απαντήσεις, με βάση την ορθόδοξη παράδοση, σε πολλά ερωτήματα που αφορούσαν θέματα λειτουργικής ζωής και συμπεριφοράς του πιστού, τα οποία του υπέβαλε το πολυπληθές ακροατήριο.

Η 11η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου.

Έψαλε βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρεσβυτέρου π. Ηλία Αντωνοπούλου.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου