Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή (ΚΥΠΡΟΣ)

Στο ορεινό χωριό του Καλοπαναγιώτη, σε μια περιοχή με υπέροχο φυσικό κάλλος στην επαρχία της Μόρφου στην Κύπρο, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή, ένα ανδρικό μοναστήρι που έχει εντάξει η ΟΥΝΕΣΚΟ στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Το ιστορικό και πανέμορφο αυτό μοναστήρι αποτελείται από τρεις εκκλησίες, του Αγίου Ηρακλειδίου, του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και ένα εκκλησάκι των Λατίνων, όλα κάτω από την ίδια ξύλινη στέγη.
Ο κεντρικός ναός του μοναστηριού, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, είναι κατασκευή με σταυροειδή αψίδα. Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή χτίστηκε τον 12ο αιώνα στο βόρειο μέρος της αρχικής εκκλησίας και πάνω στον τάφο του τοπικού αυτού αγίου, ο οποίος ασκήτεψε τότε στην περιοχή. Ο Άγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής (εορτή 4 Οκτωβρίου), υπόδειγμα υπακοής στο θέλημα του Θεού, γεννήθηκε στο χωριό Λαμπάδα (Λαμπαδού). Τυφλώθηκε από τον πεθερό του με δηλητηριασμένο έδεσμα (γιατί δεν ήθελε να παντρευτεί την κόρη του, προκειμένου να αφοσιωθεί στον Θεό) και αποσύρθηκε από τα εγκόσμια. Κοιμήθηκε σε νεαρή ηλικία και τάφηκε δίπλα στο ναό του Αγίου Ηρακλειδίου. Τα θαύματα του αγίου και η φήμη που απέκτησε, οδήγησαν στην ανέγερση του παρεκκλησίου του.
Στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα φτιάχτηκε ένα νέο εκκλησάκι βόρεια από αυτό του Αγίου Ιωάννη. Αργότερα έγινε γνωστό σαν το εκκλησάκι των Λατίνων. Η ξύλινη στέγη που καλύπτει εντελώς τις οροφές των τριών εκκλησιών και δίνει στο συγκρότημα αυτή τη μοναδική εμφάνιση, μπήκε αργότερα.

Η εκκλησία του Αγίου Ηρακλειδίου έχει υπέροχες τοιχογραφίες και το πιο αρχαίο ξύλινο τέμπλο στην Κύπρο. Ο Άγιος Ηρακλείδιος ήταν ο πρώτος Χριστιανός της Κύπρου, ο οποίος βαπτίστηκε από τους Αποστόλους Παύλο, Βαρνάβα και Μάρκο στον ποταμό Σέτραχο, κοντά στη μονή, περίπου το 45 μ.Χ.
Τηλ. μονής: (+357) 99476149 και 22953460

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου