Δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχετε ακούσει τον όρο «νευροπίεση», τον οποίο πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για να περιγράψουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης λόγω μιας κακής ψυχολογικής κατάστασης, αυξημένου άγχους, απότομου θυμού ή συγκίνησης.
Με απλά λόγια, όταν κάποιος περνάει μια αγχωτική στιγμή ή ζει μια κατάσταση με έντονη συναισθηματική φόρτιση, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, τα οποία συνήθως μετά από λίγο επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που συμβαίνει σχεδόν σε όλους, δεν είναι ανησυχητικό και δεν απαιτεί φαρμακευτική παρέμβαση.
Υπάρχει όμως και μια κατηγορία ανθρώπων στους οποίους η αύξηση είναι πολύ μεγάλη και επικίνδυνη, σύμφωνα με τους ειδικούς παθολόγους - υπερτασιολόγους. Πρόκειται για την κατηγορία όσων η συστολική πίεση («μεγάλη») φθάνει ή ξεπερνά τα 160 ή 170 mmHg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) και η διαστολική («μικρή») φθάνει στα 100 ή 110 mmHg Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα πρέπει να εφησυχάζετε και να θεωρείτε πως η αύξηση αυτή είναι αθώα καθώς υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που μελλοντικά μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές βλάβες στην καρδιά ( π.χ. σκλήρυνση αρτηριών, νεφρική δυσλειτουργία, κ.α.).
Ο αγχώδης τρόπος ζωής επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και συντελεί στην διαρκή άνοδο της αρτηριακής πίεσης. Το άγχος σε συνδυασμό όμως και με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα, καθιστούν ένα υπερτασικό επεισόδιο ακόμη πιο πιθανό.
Αν σας συμβαίνει συχνά να νιώθετε πως ανεβαίνει η πίεση λόγω του αγχωτικού τρόπου που ζείτε, καλό είναι να μετράτε την πίεση εκείνη την στιγμή αλλά και μετά σε κατάσταση ηρεμίας. Η μέτρηση της πίεσης σε ηρεμία πρέπει να γίνεται αφού έχετε αναπαυθεί σε καθιστή θέση για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν την μετρήσετε, χωρίς να έχετε καπνίσει επί τουλάχιστον μισή ώρα, σε περιβάλλον με κανονική θερμοκρασία. Την πρώτη φορά η μέτρηση της πίεσης πρέπει να γίνει και στα δύο χέρια, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει στένωση σε κάποια αρτηρία. Φυσιολογικά, η διαφορά της πίεσης στα δύο χέρια πρέπει να είναι έως το πολύ 20 mmΗg (ή 2 μονάδες).
Αν όμως παρατηρήσετε πως είναι μεγαλύτερη, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό, καθώς στο χέρι όπου μετρήθηκε η χαμηλή πίεση μπορεί να υπάρχει στένωση, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου