Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Πειραιώς: Υποδοχή της Ιεράς εικόνος της Παναγίας Χρυσολεοντίσσης και ιερό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου (1 - 23 Νοεμβρίου)

Η Ιερά εικόνα της Παναγίας Χρυσολεοντίσσης από την φερώνυμη Ιερά Μονή της Αίγινας και ιερό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου θα τεθούν σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς από την 1η έως τις 23 Νοεμβρίου. 
Η υποδοχή θα γίνει την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στις 12:00 στο προαύλιο του Ναού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Κάθε ημέρα θα τελούνται στο Ναό το πρωί η Θεία Λειτουργία, στις 12:00 η Ιερά Παράκληση και στις 17:00 ο εσπερινός και η Ιερά Παράκληση.
Την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας έφεραν ψηλά στο βουνό δύο μοναχοί, ο Μακάριος και ο Αρσένιος. Όπως την έφερναν, άφησαν σε μία πέτρα την εικόνα και ο βράχος εσχίσθη και σχηματίσθηκε σταυρός.

Αυτό το σημείο σήμερα το λένε «το χέρι της Παναγίας» και βρίσκεται στον δρόμο, δεξιά, κοντά στην Ιερά Μονή, που όπως λέγεται, βρίσκεται στο κέντρο της νήσου Αιγίνης, με εξαιρετική και ανεμπόδιστη θέα, από ψηλά, στον Σαρωνικό. 

Απαγορεύεται η φωτογράφισή της, αλλά και αν κανείς θέλει να παραβεί την απαγόρευση και την φωτογραφίσει, «η εικόνα δεν του φανερώνεται». Μένει σκοτεινή και απροσπέλαστη. Μόνον η προσευχή την φέρνει κοντά, προστάτιδα και θαυματουργή - αρωγό. Το προσκυνητάριο της Παναγίας βρίσκεται στο αριστερό κλίτος του ναού, δίπλα στο ξυλόγλυπτο, έργο τέχνης λαϊκών μαστόρων, τέμπλο που φτιάχθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1814. H υπάρχουσα Ιερά Μονή ανηγέρθη τα έτη 1600-1614 στη θέση όπου βρίσκεται, ενώ ο πρώτος Ναός καταστράφηκε από σεισμούς και πυρκαγιά. Το σχήμα της Μονής είναι τετράγωνο όπως και των βυζαντινών μοναστηριών.

Ο κυρίως ναός βρίσκεται στο κέντρο της αυλής και στο υψηλότερο επίπεδο. Στην ίδια θέση ανηγέρθη νέος ναός το 1808, βυζαντινού ρυθμού, που σώζεται ώς σήμερα. O ναός είναι τρισυπόστατος, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Αγιο Χαράλαμπο και στον Αγιο Διονύσιο. Εχει τρεις εισόδους στον πρόναο και δεξιά στην κυρία είσοδο υπάρχει μαρμάρινη φιάλη που χρησιμοποιείται για τον αγιασμό. Στο τέμπλο υπάρχει επιγραφή με τα ονόματα των μαστόρων «διά χειρών Ιωάννου, Δημητρίου, Αθανασίου και Ευσταθίου», στη δε μεσαία και Ωραία Πύλη «διά συνδρομής Κυρίλλου ηγουμένου Λαμπαδαρίου και των πατέρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου