Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Βαλαάμ

'Ενας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Μονής του Νέου Βαλαάμ στο Χεινάβασι της Φιλανδίας είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Βαλαάμ.Αγιογραφημένη σε ξύλο από φλαμούρι,έχει διαστάσεις 132x79,5 εκ.
Η εικόνα απεικονίζει την Παναγία με το βλέμμα κατεβασμένο,όρθια πάνω σ'ένα σύννεφο,ντυμένη μ'έναν κόκκινο μανδύα. Με το αριστερό της χέρι κρατάει τον Χριστό. 
Με το δεξί χέρι δείχνει τον Χριστό όπως στην εικόνα του αγιογραφικού τύπου της Οδηγήτριας. Ο Χριστός ευλογεί με το δεξί χέρι,ενώ στο αριστερό κρατάει μία σφαίρα που έχει από πάνω ένα σταυρό,που σημαίνει ότι είναι ο Δημιουργός του κόσμου και Δεσπότης του παντός
Η εικόνα αγιογραφήθηκε το 1878 από τον π.Αλύπιο,ο οποίος χειροτονήθηκε ιερομόναχος το 1893. Ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής η εικόνα αγιογραφήθηκε ακολουθώντας το στυλ του ρεαλισμού.
Αρχικά η εικόνα αγιογραφήθηκε για να τοποθετηθεί στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Βαλαάμ. Η εικόνα χάθηκε και ξαβαβρέθηκε το 1897 όταν και άρχισε να επιτελεί πολλά θαύματα.

Κατά τα γεγονότα του Β'Παγκ.Πολέμου η εικόνα μεταφέρθηκε για ασφάλεια στην Φιλανδία, μαζί με άλλα πολύτιμα αντικείμενα και την πλειοψηφία των μοναχών. Εκεί βρίσκεται μέχρι σήμερα,στον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νέο Βαλαάμ.
Το 1987 η Ορθόδοξη εκκλησία της Φιλανδίας καθιέρωσε να τιμάται η εικόνα στις 7 Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου