Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με ...

Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

«Η πτώση θα ήταν γεγονός τετελεσμένο, εάν δεν λειτουργούσε την κρίσιμη εκείνη ώρα η προσευχή στον Τίμιο Πρόδρομο»

Αρχιμ. Ιωαννίκιος Κοτσώνης, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σοχού
Το 1955 συνέβη σ’ ένα αδελφό της ιεράς Μονής Διονυσίου θαυμαστή ενέργεια της παρουσίας του άγιου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού.
Μας την διηγήθηκε ο αείμνηστος γέροντας Λάζαρος, γεμάτος κατάνυξη, ως συνήθως, και ευλογώντας τον Θεό. Μας μιλούσε για άλλο πρόσωπο, αλλά μάλλον επρόκειτο για τον ίδιον.
Ο αδελφός της Μονής, πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, έμεινε σε ξενοδοχείο, όπου έμπλεξε χωρίς να το θέλει, σε μεγάλο πειρασμό. Μία ωραία νέα από γνωστή του οικογένεια τον πλησίασε, ρωτώντας τον για τους πατέρες, για το Άγιον Όρος κ.λ.π.
Για πολλή ώρα κράτησε η συζήτηση και η πρόθεση φάνηκε, όταν η γυναίκα έκαμε πρόταση στον αδελφό να τον κεράσει στο δωμάτιό της, κρατώντας το χέρι του και λέγοντας: «Μία στιγμή θα πάμε και θα γυρίσεις…

Η πτώση θα ήταν πλέον γεγονός τετελεσμένο, εάν δεν λειτουργούσε την κρίσιμη εκείνη ώρα η προσευχή και η εμπιστοσύνη στον Τίμιο Πρόδρομο. Παρακαλούσε με θέρμη την χάρη του να τον λυτρώσει από την παγίδα, στην οποίαν έμπλεξε. Και πράγματι. Μία εκτυφλωτική αστραπή, σαν από χιλιάδες ηλεκτρικά φώτα, έλαμψε στο δωμάτιό της. Μέσα στο φως παρουσιάζεται ο Τίμιος Πρόδρομος και αρπάζει τον αδελφό από το στήθος και αυτομάτως, χωρίς να το αντιληφθεί, τον μεταφέρει στο δωμάτιό του, στην άλλη άκρη του ορόφου!
Πηγή: Αρχιμανδρίτου Ιωαννικίου Κοτσώνη, «Αθωνικόν Γεροντικόν», έκδοσις Δ΄, Ι. Ησυχαστηρίου Αγ. Γρηγορίου Παλαμά, Κουφάλια Θεσσαλονίκης 2004. Μεταφορά στη δημοτική: Α.Χ., Θεολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου