Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Μνήμη του Οσίου Σέριδος, ηγουμένου της Μονής στη Γάζα (13 Αυγούστου)

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του οσίου Σέριδος ηγουμένου της Μονής στη Γάζα. Ο Όσιος ηγούμενος Σέρις υπήρξε εξαίρετος ασκητής και ενάρετος άνθρωπος. Ένεκα των σπουδαίων αρετών του αναδείχθηκε 
καθηγούμενος του μεγάλου κοινοβίου, που βρισκόταν κοντά στη Γάζα, όπου διέλαμψαν με τον ασκητικό τους βίο ο Βαρσανούφιος με τον μαθητή του Ιωάννη, καθώς επίσης και ο Μέγας αββάς Δωρόθεος.

Είναι λίγα αυτά που γνωρίζουμε για τον όσιο πατέρα Σέριδο. Μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι έζησε κατά τον 6 αιώνα μ.Χ. αφού ήταν σύγχρονος με τους οσίους Βαρσανούφιο, τον «Μέγα Γέροντα» και Ιωάννη που αποκαλείτο «Προφήτης» (και οι δυο τιμώμενοι στις 6 Φεβρουαρίου).

Γνωρίζουμε ότι ο Μέγας Βαρσανούφιος δίδασκε και καθοδηγούσε τους μοναχούς της Μονής μέσω του Οσίου Σέριδος, ο οποίος ήταν ο μόνος που είχε πρόσβαση στο κελί του. Ο Βαρσανούφιος και ο Ιωάννης έμεναν κλειδωμένοι μέσα στα κελιά τους και επικοινωνούσαν με τους ανθρώπους δια των επιστολών, τις οποίες υπαγόρευαν στον Όσιο Σέριδο.

Ο Όσιος Ιωάννης ο «Προφήτης» προείδε πολλά πράγματα εκ των οποίων την ημέρα του θανάτου του, η οποία θα ερχόταν μια εβδομάδα μετά την απεβίωση του Οσίου Σερίδου. Ο όσιος Βαρσανούφιος έζησε περισσότερο από τον μαθητή και φίλο του Ιωάννη, αλλά αρνήθηκε να επικοινωνήσει κι άλλο με τους ανθρώπους έξω από το κελί του. Αφού ο Βαρσανούφιος απεβίωσε το 540 μ.Χ., μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο όσιος Σέριδος πέθανε πριν από αυτή τη χρονολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου