Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Μνήμη των Αγίων Φωτίου και Ανικήτου (12 Αυγούστου)

Η αγία μας εκκλησία τιμά τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Φωτίου και Ανικήτου.
Πρόκειται για δύο ένδοξους μάρτυρες της Εκκλησίας που τους συνδέει βαθιά η εν Χριστώ αδελφική-πνευματική συγγένεια, αλλά και η κατά
σάρκα συγγένεια.
Ο Φώτιος ήταν ανιψιός του Ανικήτου. Έζησαν κατά την εποχή των διωγμών, επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού. Κάποια μέρα άκουσαν στη Νικομήδεια τον σκληρό αυτοκράτορα να βλασφημεί και να απειλεί τους
χριστιανούς με μαρτύριο.

Τότε ο Ανίκητος, περιφρονώντας τις απειλές του τόλμησε και με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Τριαδικό Θεό, με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν, να τον μαστιγώσουν και να αφήσουν εναντίον του ένα εξαγριωμένο λιοντάρι, το οποίο αντί να τον κατασπαράζει, αυτό σκούπισε με το πόδι του τον ιδρώτα του που έτρεχε από αγωνία στο πρόσωπό του. Αγανακτισμένος ο αυτοκράτορας διατάζει βασανιστήρια και τον αποκεφαλισμό του γενναίου μάρτυρα.

Αμέσως ακολούθησε ένα πολύ συγκινητικό θαυμαστό γεγονός. Ο Φώτιος, ο ανιψιός του, βρίσκει την ευκαιρία και το θάρρος, να ομολογήσει τον Σωτήρα Χριστό, ως πράξη συμπαράστασης στο γενναίο θείο του και στη συνέχεια να μαρτυρήσει κι αυτός για την ορθόδοξη πίστη.

Έτσι, ο ένδοξος Φώτιος και ο θεόφρων Ανίκητος, η δυάς η πανάριστος, της αγίας Τριάδας «λαμπρότησι, κατηγλαϊσμένοι και πεποικιλμένοι, ταις των στιγμάτων καλλοναίς, μετά Αγγέλων αεί αγάλλονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου