Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με ...

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, Χρυσόκαστρο Καβάλας. Συνέντευξη με τον Γέροντα της Μονής

Η Ιερά Μονή είναι χτισμένη σ΄ ένα εγκατελειμμένο χωριό την Αετοπλαγιά. Οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, εγκαταστάθηκαν στο σημερινό Χρυσόκαστρο και έτσι τα σπίτια και ο ναός κατέρρευσαν.
Σύμφωνα όμως με την παράδοση, ο Άγιος εμφανίστηκε στον ύπνο ενός παιδιού και του ζήτησε να πει στους γονείς του, να του κτίσουν μια εκκλησία στην Αετοπλαγιά. Έτσι, το 1963 χτίστηκε, με την καθοδήγηση του εφημέριου Αντωνίου Ζουμπουλιέρη, ναός προς τιμήν του Αγίου.
Το 1978 ο ιεροκύρηκας και πνευματικός της μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως πατέρας Φίλιππος Αβραμίδης, με την ευλογία και την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Αμβρόσιου Νικολάου, ίδρυσε την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος.

Με πολύ μόχθο και εργασία του ιδίου, της γυναικείας αδελφότητος, αλλά και ευλαβών χριστιανών, χτίστηκε το μοναστήρι. Η Ιερά Μονή λειτουργεί κατά το τυπικό των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους. Σήμερα μονάζουν 15 μοναχές, υπό την πνευματική καθοδήγηση του ιερομονάχου Φιλίππου και της γερόντισσας Λυδίας.
Συνέντευξη του γέροντα Φίλιππου, πνευματικού της Ι.Μ Αγίου Παντελεήμονος:
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου