Κύριε μου, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Ρώσοι Νεομάρτυρες και ομολογητές: Ο αρχιεπίσκοπος Νικάνωρ

... Αφού εξετέλεσε με αυταπάρνηση το ποιμαντικό του καθήκον και συμπαραστάθηκε στις κρίσιμες αυτές ώρες στους συγκαταδίκους αδελφούς του, ο αρχιεπίσκοπος βγήκε από τη φυλακή, όπως ήταν η εντολή. 
Όμως μερικές εβδομάδες αργότερα συνελήφθη εκ νέου, χωρίς καμία δικαιολογία, όπως και την πρώτη φορά. Πάλι τώρα ο αρχιεπίσκοπος τελούσε τη θεία Λειτουργία χωρίς άμφια (διότι δεν είχε), χρησιμοποιώντας για Άγιο Ποτήριο ένα κοινό... ποτήρι.
Ο αρχιεπίσκοπος ήξερε καλά ότι δεν περίμενε τίποτε άλλο από τους μπολσεβίκους παρά μόνο το θάνατο. Μιλούσε για την κομμουνιστική επανάσταση ως άγιος και ως προφήτης. Ιδού μερικές φράσεις του:

-Δεν είμαστε ικανοί να καταλάβουμε την αιτία όλων αυτών που μας συμβαίνουν. Μόνον ο Θεός γνωρίζει. Ας γίνει το θέλημά Του!

-Ίσως η θυσία της ζωής μας να είναι απαραίτητη για τη δόξα της Εκκλησίας και όλης της χριστιανοσύνης. Πρέπει να χαιρόμαστε γι' αυτό. Ακόμα και οι διώκτες μας είναι, χωρίς να το καταλάβουν, όργανα στα χέρια του Θεού!

Μια μέρα ένας ιερέας καταδικασμένος σε θάνατο έπεσε στα πόδια του αρχιεπισκόπου και του ζητούσε την ευλογία.

-Θα ξαναϊδωθούμε, εσύ και εγώ, στους ουρανούς. Να χαίρεις διότι αναχωρείς πριν από μένα, του απάντησε ο Ιεράρχης.

Η συμπεριφορά και τα παρηγορητικά λόγια του αρχιεπισκόπου καθώς και η πνευματική συμπαράστασή του προς τους κρατουμένους μαθεύτηκαν στη Μόσχα και όλοι μιλούσαν με θαυμασμό για την αγιότητά του. Η χριστιανική ταπείνωση και αυταπάρνηση του ανθρώπου αυτού του Θεού ήταν πράγματι αξιοθαύμαστες. Από την αρχή της σύλληψής του ήξερε ότι βάδιζε προς το θάνατο, αλλά τον αντιμετώπιζε με γενναιότητα και χαρά.

Μετά από λίγες ημέρες προστέθηκε και αυτός στη φάλαγγα των αγίων μαρτύρων της Ρωσίας του Κ’ αιώνα…
Απόσπασμα από το βιβλίο: »Ρώσοι Νεομάρτυρες και ομολογητές» του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου Αντωνοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου